Tıroid Bezi, Boynumuzun ön kısmında, gırtlağın altında yer alan bulunan troid hormonlarını üreten, depolayan, gerektiğinde kana vererek metabolizmayı ayarlayan bir organdır. Tıroid bezi hormon salgılayan, endokrin üreten özellikleri sayesinde, insan vücudu için hayati rolü bulunan görevlere sahiptir. Aynı zamanda vücudumuzun enerji düzeyini kontrol eder ve yapısında veya işlevinde herhangi bir problem olduğunda insan sağlığını oldukça etkiler. Alınan besinleri enerjiye çeviren ve gerekli şekilde harcayan metabolizmasının düzenleyicisi olan troid bezi oldukça önemli bir organdır. Kelebeği andıran bir şekli vardır. Sağ ve sol olmak üzere iki lobu vardır ve bu lobları birleştiren isthmus adında bir parçası bulunur.
Tiroid Bezinin Görevleri
- Kandaki iyodu alır ve aktif tiroksin hormonu ve tirodotrin hormonu üretiminde kullanır.
- Vücudun hücre metabolizmasını kontrol altında tutar.
- Çocuk gelişiminde troid bezi salgıladığı troid hormonu sayesinde gelişim hızını etkiler.
- Ürettikleri hormonlar ile metabolizma hızını kontrol eder.
Troid Bezi Hastalıkları
Tıroid bezinde oluşan bu hastalıklar; şeker hastalığı olanlarda, kanser tedavisi nedeniyle boynuna radyo terapi ile ışın verilenlerde, hamilelerde ve yeni doğum yapan kadınlarda, yetmiş yaş üzeri erkekler ve altmış yaş üzeri kadınlarda, kalıtımsal olması nedeniyle ailesinde troid hastalıkları bulunanlarda, yeteri kadar iyot alamayanlarda görülür.
Guatr: Troid bezinin büyümesi durumudur. Büyüme durumunda troid bezi görevini yerine getiremez ve bu durum metabolizmayı olumsuz etkiler.
Ses tellerinde şişlik oluşur ve boğazda rahatsızlık hissedilir. Sigaranın içinde bulunan siyonid troid bezinin çalışma düzenini bozar.
Tiroidit: Troid bezinde meydana gelen iltihaplanma sonrası oluşan durumdur.
Nodul: Troid bezi içindeki bölgesel büyümelere, oluşan anormal dokulara denir.
Hipertiroidi: Gereğinden fazla salgılanan troid hormonları yüzünden, kalp, kas ve sinir siteminin etkilemesi sonucu oluşur. Yorgunluk en önemli semptonmudur. Hasta sürekli uymak ister, normalden daha fazla uyuduğu halde uykusunu alamaz ve yorgun uyanır. Hasta konsantre olmakta zorluk yaşar, ankisiyete ve panikatak görülebilir. İshal hali görülür. Çeşitli kas ve eklem problemleri görülür. Kısırlığa etkisi vardır. Hastalarda kolesterol seviyesi düşüktür, kalp hızı yüksektir, çarpıntı ve üfürüm görülebilir.
Hipotiroidi: Troid bezinin ihtiyacın altında çok az tiroit hormonunun salgılanması halinde meydana gelir. En sık rastlanan troid hastalığı türüdür. Yaşı ilerleyen insanlarda ve kadınlarda daha çok görülür kalıtımsaldır. Hastanın kilosunda yükseliş görülür, hasta kilo vermekte oldukça zorlanır. Hastalık durumunda, beyindeki serotonin hormonunu etkileyen troid hormonunun çok az olması, depresif ve mutsuz bir ruh haline sebebiyet verir. Kabızlık hali görülür. Uzuvlarda uyuşma ve karıncalanma hissine sebep olur. Kısırlık, hormon değişiklikleri sonucu libido problemleri görülebilir. Hastalarda çeşitli tedavilere rağmen yüksek kolesterol görülebilir, kalp hızı düşüktür.
Tiroid Bezi Kanseri: Tiroid bezinin hücrelerinde oluşan kontrol dışı hücre büyümesidir.
Yayınlanma Tarihi : 11.07.2016 13:31:05