{ "title": "Bacakta Yağ Bezesi", "image": "https://www.beze.gen.tr/images/bacakta-yag-bezesi-3634.jpg", "date": "20.01.2024 17:30:10", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Bacakta Yağ Bezesi, vücutta cilt altındaki yağların birikerek oluşturduğu iyi huylu, yumuşak kitlelerdir. Tıp dilinde yağ bezelerine lipom adı verilir. Yağ bezeleri vücutta yağ hücrelerinin olduğu herhangi bir yerde oluşabilirler Genelde deri ile kas arasında meydana gelir. Hiçbir şekilde kaslara ya da çevre dokulara yayılmaz. Yağ bezeleri yumuşak olduğu için elle hafifçe bastırıldığı zaman deri altında oynar durumdadır. Vücuttaki yağ bezeleri cilt altında tümsek şeklinde belirgindir. Bu nedenle ara sıra elle kontrol ederek büyümeleri gözlemlenebilir. Vücuttaki yağ bezeleri her zaman takip edilmelidir. Böylelikle erken tedavi edilmeleri kolaylaşır. Herhangi bir yaşta ortaya çıkabilirken genellikle yetişkin ve orta yaştaki kişilerde daha çok rastlanır. Neredeyse her 100 kişiden 10 kişisi hayatı boyunca bir kez bile olsa vücudunda yağ bezesi ile karşılaşmıştır. Erkeklere nazaran kadınlarda yağ bezeleri daha sık görülür.

Bacaktaki Yağ Bezesi Tedavi Edilmesi

Yağ bezelerine en sık rastlanan bölgelerin başında bacaklar gelir. Daha sonra baldır kısımları, omuzlar, sırt, göğüs bölgesi ve genital organlarda görülür. Yağ bezeleri iyi huylu kitleler olduğu için kanser gibi herhangi ciddi bir soruna neden olma ihtimali çok düşüktür. Yağ bezelerinin büyüklüğü nohut tanesi büyüklüğünde veya birkaç cm çapında olabilir. Fakat ilerleyen zamanlarda büyüme gösterebilir. Bir yağ bezesinin büyüyeceğinin ya da aynı şekilde kalacağının önceden far edilmesi pek de mümkün değildir. Bazı durumlarda bacaktaki yağ bezeleri hızlı kilo alımından dolayı da büyüyebilir. Eğer ki var olan bir yağ bezesinde hızlı bir büyüme fark edilirse mutlaka bir Uzman doktora başvurulması gerekir. Bacaktaki yağ bezeleri kıllı olan bölgelerde fazla göze çarpmasa da çıktığı bölgedeki kılların dökülmesine neden olabilir. Yağ bezelerinin çoğu küçük boyda olduğu için müdahale etmeyi gerektirmez. Bazı durumlarda sinirlere baskı yaparak ağrıya neden olduğu ya da enfeksiyon nedeniyle iltihaplı yara haline dönüştüğü de görülmüştür. Bu tür durumlarda mutlaka değerlendirilerek alınması gerekir. Bunun için öncelikli olarak dermatolog, cerrahiye ya da cildiye uzmanı tarafından incelenmeli ve gerekli tüm tedavi yöntemleri uygulanmalıdır. Yağ bezelerinin teşhis edilebilmesi için öncelikle olarak hastanın fiziki muayenesinin yapılması gerekir. Daha sonra eğer gerekliyse laboratuvar analizi de yapılarak doku örneği alınabilir. Bu genelde çok ilerlemiş ya bezeleri için geçerli bir durumdur. Fazlaca büyümüş olan yağ bezesinin oluşmasına neden olan farklı bir hastalık olup olmadığının araştırılması için oldukça gerekli bir yöntemdir. Ayrıca Uzman doktor gerekli görürse MR, tomografi ya da ultrason tetkikleri de yapabilir. Normal büyüklükteki yağ bezeleri ise lokal anestezi uygulanarak küçük bir operasyonla alınır. Hasta birkaç saatlik istirahatten sonra aynı gün içinde evine dönebilir. Ertesi gün ise günlük yaşamdaki aktivitelerine devam etmesinde herhangi bir sakınca yoktur.

Bacaktaki Yağ Bezesi Korunma Yöntemleri Nelerdir?

Bacaktaki yağ bezesinden korunmak için öncelikle olarak genel hijyen kurallarına uymaya dikkat edilir. Yağ bezelerinin kesinlikle sıkılmaması ve sivri bir malzeme kullanılarak hiçbir şekilde patlatılmaması gerekir. Özellikle iltihaplı yağ bezelerinin iltihabının diğer bölgelere yayılmaması için çok dikkatli olunması gerekir. Cilt bakımında yağlı ürünlerden kaçınılması gerekir. Yağ bezesi olan bölgenin çok fazla güneş ışınlarına maruz kalmamasına dikkat edilmelidir. Vakti olun kişiler her gün sabah, akşam ve öğlen olmaz üzere temiz bir havluyu sıcak suyla ıslatarak yağ bezesinin üzerinde yarım saat kadar bekletebilir.
" } ] }