{ "title": "Bebeklerde Tükürük Bezi İltihabı", "image": "https://www.beze.gen.tr/images/bebeklerde-tukuruk-bezi-iltihabi.jpg", "date": "23.01.2024 04:18:41", "author": "Cihan OZEN", "article": [ { "article": "
Bebeklerde tükürük bezi iltihabı, çok sık rastlanılan bir rahatsızlıktır. Bebeklerde ve çocuklarda tükürük bezi iltihaplanmasının etkisi olarak en çok kabakulak vakalarına rastlanır. Tükürük bezi iltihabına Sialadenitis da denilmekte olup, tükürük genellikle çenealtı ve kulakaltı tükürük bezlerinde meydana getirdiği bakteriyel enfeksiyonlardır. Tüm tükürük bezleri ağız içindeki çeşitli bölgelere açık kanallar aracılığı ile ürettikleri tükürükleri boşaltırlar. 400-500 adet küçük tükürük bezi olmasının yanı sıra 3 adet büyük tükürük bezi vardır. Bunlar:

Parotis bezi: Kulakların ön kısmında, çene üzerinde iki yanak bölgesinde birer adetten toplam 2 tane bulunmaktadır. Bu bezlerin enflamasyonu protit yani kabakulak olarak adlandırılır.

Submandibuler bezler: Çene altının her iki tarafında bulunmakta olup, 2 adettir.

Sublingual bezler: 2 tanedir. Bu bez türleri dilin alt kısmında ağız tabanında bulunur.

Tükürük bezi iltihabı nasıl meydana gelir?

Bu tür iltihaplanmalar sıklıkla meydana gelen enfeksiyonlardır ve tekrarlama eğilimi vardır. Örnek olarak özellikle bebeklerde çok sık rastlanan kabakulak virüsü gibi virüs türleri tükürük bezlerinde iltihaplanmaya sebep teşkil eder. Kabakulak enfeksiyonuaracılığıyla oluşan tükürük bezi iltihapları çoğunlukla bebekler ve çocuklarda görülmekte iken, yetişkinlerde görüldüğü de bilinmektedir. Kabakulak aşısının günümüzde kullanımı sayesinde kabakulak enfeksiyonu vakalarında azalma görülmektedir.

Bebeklerde tükürük bezi iltihabının belirtileri: Kulak önünde veya çene altında şişlik olması, ağız açmada zorlanma, ağız kuruluğu, ateş yükselmesi, anormal tat duyusu, yemek yerken ağızda ya da yüz bölgesinde ağrı duyma, yüzün kan kısmından veya boynun üst kısmında kızarıklık görülmesi şeklinde belirtiler ile karşılaşılabilir.

Bebeklerde Tükürük Bezi İltihabı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Bebeklerde Tükürük Bezi İltihabı Korunma Yöntemleri Nelerdir?
" } ] }