{ "title": "Bebeklerde Yağ Bezesi", "image": "https://www.beze.gen.tr/images/bebeklerde-yag-bezesi.jpg", "date": "19.01.2024 15:02:14", "author": "sonay yıldız", "article": [ { "article": "Bebeklerde Yağ Bezesi, yağ bezesi cilt altında biriken yağ hücrelerinin oluşturduğu yumuşak bir kisttir. Genellikle deri ile alttaki kas arasına yerleşir. Vücuttaki yağ hücrelerinin bulunduğu herhangi bir yerde oluşabilirler. Yağ bezeleri genellikle yumuşak olurlar. Bu yağ bezelerinin üzerine basıldığında deri altında hafif hafif hareket ederler veya yavaş yavaş kayma yaparlar. Bir yağ bezesi büyüklük olarak bezelye büyüklüğünde veya birkaç santimetre büyüklüğünde olurlar. Bebeklerde yağ bezesi bebeklerde meydana gelen hastalıklardan dolayı vücutlarının bazı bölgelerinde ortaya çıkarlar. Bebeklerde beze oluşumu lenf bezlerinin şişmesinden de kaynaklanabilir. Bu rahatsızlık fark edildiğinde zaman kaybetmeden bu dalda Uzman bir doktora gidilmelidir.

Bebeklerde yağ bezesi neden oluşur?

Bebeklerde oluşan bezeler genellikle enfeksiyon ve çeşitli hastalıklardan dolayı bebek ve çocuklarda sıkça rastlanan bir durumdur. Vücuttaki lenf bezleri dışarıdan gelebilecek bakteri ve virüslere karşı koruyucu görevleri vardır. Bebek ve çocuklarda soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklarda bademciklerin şişmesi gibi enfeksiyon hastalıklarında boyun bölgesinde ve çene altında bezeler oluşabilir. Üst solunum yolu hastalığı geçiren bebeklerde boyun bölgesindeki bezeler şişerek kendini belli eder. Bebeklerdeki yağ bezeleri zararsız olduğu için genellikle tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Ama yine de bu yağ bezelerinin sadece basit bir kist mi yoksa zararlı bir kist mi olduğuna doktorun karar vermesi gerekir. Bebeklerdeki bu yağ bezeleri büyüyorsa, sertleşiyorsa veya sağlık sorununa yol açıyor ise doktorunuzun önerisi ile bu bezeden küçük bir parça alınarak test yaptırılabilir.

Bebeklerde yağ bezelerinin tedavisi nasıl yapılır?

Bebeklerdeki yağ bezeleri genellikle boyun bölgesinde bulunur. Boynun her iki tarafında bulunan yüze yakın lenf bezi vardır. Bunlar damakta, bademciklerde, dilde, boğazda ve boyunda beze oluştur. Enfeksiyonun kaynağı bulunduğunda uygun bir antibiyotik tedavisi ile bezeler tedavi edilir. Boyundaki bu bezeler eğer uzun süredir geçmiyor ise lenf dolaşımına yakın olan yerlere dikkat edilmeli ve o bölgeler araştırılmalıdır. Ayrıca bebeklerdeki geniz bölgesinde bulunan bezeler ihmal edilmemelidir. Çünkü genizdeki hastalıklarda bazı tümör hastalıkları gelişebilir. Bebeklerde uzun süredir var olan yağ bezeleri ameliyatla alınmalıdır. Çünkü bu bezeler hem görünüş olarak hem de sağlık açısında ilerleyen yaşlarda tümör gibi kötü huylu hastalıklara dönüşmektedir.
" } ] }