{ "title": "Beze Tarifi", "image": "https://www.beze.gen.tr/images/beze-tarifi.jpg", "date": "20.01.2024 09:48:51", "author": "serhat tonbul", "article": [ { "article": "Beze tarifi, çok sevdiğim tariflerden biridir. Küçükken pastanelerden aldığımız ve halen almaya devam ettiğimiz küçük beyaz tatlılar ne kadar güzel değil mi? Fransızlar bu tatlıya baiser demişlerdir. Türkçe anlamı öpücüktür. İsviçre'de ise Meringue olarak da bilinir. 120 °C ısıtılmış fırında 1-2 saat kadar adeta kurutularak pişirilir. Beze, 1600'lerde İtalyan pastacı Gasparini'nin tarifi İsveç'e getirmesinden sonra Beze'ler bu ülkede çok sevilmiş ve günümüze kadar da çok sevilen bir tatlı olarak ulaşmıştır. İşte bugün sizlerle bu tatlının nasıl yapılacağına bakacağız. En güzel yanı ağızda dağılması olan bu lezzeti her zaman pratik bir şekilde yapabilirsiniz. Aslında evlerde yapmaya yabancı olduğumuz bir tatlıdır. Şimdi beze tarifine bakalım.

Beze tarifi malzemeleri
Beze nasıl yapılır?

Malzemeler çok az oldu değil mi? Ama hepsi bu. Ayırdığımız yumurtaların sadece beyazlarını kullanacağız. Sarı karışmamasına dikkat ediyoruz. Sarılarını kahvaltıda omlet yapabilirsiniz. Şekeri ve bir tutam tuzu tencereye alıyoruz ve ocağa koyuyoruz. Yumurta beyazlarını da ekliyoruz. Ocağın altının kısık olması gerekiyor. Bu şekilde mikser yardımı ile çırpmaya başlıyoruz. Bir süre sonra yumurtalar iyice köpürecek ve koyu kıvama gelecek. Bu aşamada ocağın altını kapatıyoruz ve 10-15 dakika daha çırpmaya devam ediyoruz. Artık iyice koyulaşan beze çırpma teline bile yapışmış olacak. Yaptığınız zaman kıvamını sizde göreceksiniz. Tencereyi ocaktan alıyoruz. Karışımı sıkmadan önce fırın tepsinin üzerine alaminyum folyo ya da yağlı kâğıt seriyoruz. Bu karışıma limon suyu ilave ederseniz bezeler daha katı bir kıvam kazanacaktır. Daha sonra torbaya koyduğumuz karışımımızı tepsiye sıkmaya başlıyoruz. Daha sonra 120 derecelik fırında yavaş yavaş pişiriyoruz. Pişme süresi yaklaşık iki saat kadar olacaktır. Dilerseniz malzemeleri iki katına çıkarıp daha çok beze yapabilirsiniz. Beze kalorisi yüksek bir tatlı olduğu için diyet yapanlara pek uygun değildir. Beze tarifini günlerinizde, bayramlarda ya da özel günlerde kolayca yapıp misafirlerinize servis edebilirsiniz.

Afiyet Olsun.
" } ] }