{ "title": "Boyun Lenf Bezleri", "image": "https://www.beze.gen.tr/images/boyun-lenf-bezleri(1).jpg", "date": "20.01.2024 18:44:56", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Boyun lenf bezleri, vücudun tamamen her bölgesine yayılan lenfatik sistem adlı bağışıklık sisteminin bir parçasıdır. Birçok kişi kulak altında, boyunun her iki tarafında, çene ve koltuk altlarında büyüyen bezeleri bilir. Mutlaka ve genellikle şişen bezeler, bölgesel bir enfeksiyonun sonucu oluşurlar. Bunun sebebi içerisindeki savaşçı hücrelerin (Lenfosit-antikor) sayısının artmasından kaynaklanmaktadır. Genelde 1 cm çapına kadar olanlar normal büyüklükte kabul edilmektedir. Daha büyükler mutlaka yakından takip edilip Uzman bir doktor kontrolünde olmalıdır. Boyunda çene altında, boyun orta hattı ve yanlarında, kulak ön ve arkasında, boyundaki en büyük kasın üst, orta ve altında gruplaşırlar. Baş boyun bölgesinde herhangi bir yerde vücuda zarar verme potansiyeli olan bir olay varsa bu bezeler irileşir. Kanserlerin birçok çeşidi lenf yollarıyla hızla yayılmaya çalışırlar ve uzun süre boyun bezelerine takılırlar. Aslında bu özellik vücuttaki diğer lenf bezeleri için de geçerlidir. Genellikle kanserin çevresindeki bölgeye ait lenf düğümleri tutulurlar. Sonra geniş bölgeye yayılım olur.

Boyun lenf bezleri içinde her büyüyen lenf bezi karşısında endişeye kapılmanıza gerek yoktur. Çocuklarda genellikle enfeksiyon kapıldığında ön plana çıkmaktadır. Dişiniz apse yaptığında çene altınızda büyüyen bezeler veya bademcik enfeksiyonuna bağlı şişen bezeler bir süre sonra kendi kendilerine ortadan kaybolurlar.

40 yaşını geçenlerde enfeksiyonların yanında kanser hastalığı da akla gelmeli ve bu yönde birçok araştırmalar yapmalıdır. Boyun orta hattında bulunan tiroit bezi ve guatr rahatsızlıkları ile karıştırılmamalıdır.

Boyun lenf bezlerinde şişme enfeksiyon kaynaklı olanlarda şu özellikle çoğu kez mevcuttur
Boyun lenf bezlerinde şişme kanser kaynaklı olanlardaki özellikler
Kronik şişlik, kızarıklık ve şişliklerin ağrılı olması, bu olası bir bakteriyel enfeksiyon belirtileri nedeniyle tıbbi tedavi aramak önemlidir. Bakteriyel enfeksiyonlar antibiyotikler ve doktorunuz tarafından belirlenmiş bir tedavi şekli ile tedavi edilmesi gerekecektir. Tedavi edilmediği takdirde bir bakteriyel enfeksiyon kana karışarak hızla yayılır ve yaşamı tehdit edebilecek duruma gelebilir. Buna ek olarak, tedavi edilmemiş veya zayıf kontrollü lösemi, lenfoma ve diğer kanser türleri yayılım gösterebilir ve kısa zamanda can kaybına yol açabilir. Şişen lenf bezleri kısa zamanda farklı ve yaşamı tehdit eden ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Boyun lenf bezleri şişliklerinde KBB doktorunun ayrıntılı muayenesi gerekir. Enfeksiyon varlığı tespit edilmişse ilaç tedavisi verilir, yakından takip edilir. Gerek görülürse kan ve radyolojik testleri istenir. Tümör düşünülmüşse kaynaklanabileceği bölgeler iyice muayene edilir. Baş ve boyun radyolojik araştırmaları istenir. Bezelerin olduğu bölgelerden biyopsi alınır. Bezelerin üstünden de ince iğne yardımı ile biyopsisi yapılabilir. Tetkiklerin sonucuna göre cerrahi ya da diğer tedavi yöntemleri uygulanır.

Boyundaki şişliklerde bir üçüncü ihtimal de doğumsal şişliklerin varlığıdır. Bunlar genellikle küçük yaşlarda fark edilmelerine karşın bazen de ileri yaşlarda dahi ortaya çıkmaz. Enfeksiyon kaptığında şişip ortaya çıkabilirler. Ciltten dışa akıntıya yol açabilirler. Bunlar lenf düğümünden farklı kitledirler. İyi huylu olup, genellikle boyun orta hattında olurlar. Tedavileri Uzman bir hekim tarafından yapılan cerrahi müdahaledir.
" } ] }