{ "title": "Boyunda Beze", "image": "https://www.beze.gen.tr/images/boyunda-beze.jpg", "date": "19.01.2024 13:57:31", "author": "Tuncay Sakman", "article": [ { "article": "Boyunda Beze, birçok hastalığın belirtisi olan boyunda beze problemi, genellikle yoğun bir kabarıklık şeklinde görülmektedir. Küçük boyutlu olmasından dolayı fark edilmeyen veya üstüne düşülmeyen boyunda beze problemi, enfeksiyon kapması durumunda daha da hassaslaşır.

Bazıları büyük bir hastalığın habercisi olmayabilir. Genetik veya lenf bezlerinden dolayı meydana gelebilir. Aile içinde kanser geçiren biri var ise ve alkol, sigara gibi kötü alışkanlıklarınız var ise boyunda beze oluşması genellikle büyük bir hastalığın habercisidir.

Boyunda beze neden olur?

Boyunda beze oluşumunun nedenlerini üç ana başlık altında inceleyeceğiz. Bunlar; lenf bezlerinin büyümesiyle oluşan bezeler, tükürük bezlerinin şişmesiyle oluşan bezeler ve tiroit bezlerinin büyümesi ile oluşan bezelerdir.

Lenf bezlerinin büyümesiyle oluşan bezeler

Lenf düğümlerinin şişmesi boyunda beze oluşumu meydana gelebilir. En yaygın nedenler ise şunlardır:
Tükürük bezlerinin şişmesiyle oluşan bezeler
Tiroit bezinin büyümesiyle oluşan bezeler
  • Guatr: Aşırı veya düşük tiroit üretimi ile oluşan guatr hastalığında zehirlenmeden dolayı boyunda beze problemine rastlanılabilir.
  • Basedow hastalığı: Basedow hastalığı aşırı tiroit üretimiyle ortaya çıkan bir bağışıklık sistemi hastalığıdır. Belirtileri arasında anksiyete, boyuna sıçrayan şişkinlik olarak bilinmektedir.
  • Tiroit kanseri: Tiroit bezlerinin uzun süre boyunca aşırı üretimi sonrası oluşan bu ciddi hastalığın da belirtileri arasında boyunda beze problemi de görülmektedir.
Boyunda beze oluşumunun tedavisi nasıl yapılır?

Yukarıda bahsettiğimiz gibi boyunda beze oluşumu sorunu kabakulak gibi geçici bir hastalığın belirtisi olarak da görülebildiği gibi tiroit kanseri, AIDS gibi hastalıkların belirtisi de olabilir. Bu nedenle boyunda beze problemi uzun süreli ise muayene olmanızda fayda vardır. Doktor tarafından bezenin neden oluştuğu belirlendikten sonra doktor tarafından cerrahi ameliyat, kemoterapi veya hormon tedavisi uygulanabilir. Eğer geçici bir problem ise antibiyotik tedavisi de uygulanabilir.
" } ] }