{ "title": "Boyunda Yağ Bezesi", "image": "https://www.beze.gen.tr/images/boyunda-yag-bezesi.jpg", "date": "21.01.2024 14:41:14", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Boyunda Yağ Bezesi, kadın erkek fark etmeksizin her yaştaki insanların karşılaşabileceği bir durumdur. Fakat erkeklere nazaran kadınlarda yağ bezeleri daha sık görülür. Genellikle yetişkin ve orta yaştaki kişilerde daha çok rastlanır. Toplumun neredeyse %50'sinden fazlası hayatı boyunca bir kez bile olsa vücudunda yağ bezesi ile karşılaşmıştır. Tıp dilinde yağ bezelerine lipom adı verilir. Yağ bezeleri vücutta yağ hücrelerinin olduğu herhangi bir bölgede oluşabilir. Yapılan araştırmalar sonucunda genelde deri ile kas arasındaki bölgede meydana geldiği tespit edilmiştir. Vücudunda yağ bezesine denk gelen kişilerin telaşa kapılmasına gerek yoktur. Çünkü yağ bezeleri vücutta cilt altındaki yağların birikerek oluşturduğu iyi huylu kitlelerdir. Hiçbir şekilde kaslara ya da çevre dokulara zarar vermezler. Yağ bezeleri her ne kadar cilt altında oluşsa da cilt yüzeyinde tümseklik oluşturur. Yağ bezeleri dokunulduğunda hissedilir şekilde oynar yapıdadırlar. Bu nedenle ara sıra elle kontrol ederek büyümeleri gözlemlenebilir. Böylelikle erken tedavi edilmeleri kolaylaşır.

Boyunda Yağ Bezesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Yağ bezeleri vücutta yağ hücrelerinin olduğu her bir bölgede oluşabilir. Bu bölgeler baldır kısımları, yüz, omuzlar, sırt, göğüs bölgesi ve genital organlar olarak sıralanabilir. Boyun bölgesi de bu bölgelerden bir tanesidir. Yağ bezelerinin büyüklüğü genelde nohut tanesi büyüklüğünde veya birkaç cm çapında görülür. Normal şartlarda yağ bezelerinin çoğu küçük boyda olduğu için müdahale etmeyi gerektirmez. Fakat herhangi bir müdahale yapılmazsa ilerleyen zamanlarda dokudaki yağ hücrelerinden beslenerek büyüme gösterdiği de olmuştur. O nedenle var olan bir yağ bezesinde hızlı bir büyüme fark edilirse mutlaka bir Uzman doktora başvurulması gerekir. Ayrıca bazı durumlarda yağ bezelerinin sinirlere baskı yaparak ağrıya neden olduğu ya da enfeksiyon nedeniyle iltihaplı yara haline dönüştüğü de görülmüştür. Bu tür durumlarda mutlaka gerekli tetkikler yapılarak alınması gerekir. Bunun için dermatolog, cerrahiye ya da cildiye uzmanından destek alınabilir. Yağ bezesinin boyutu olması gerekenden büyük ise laboratuvar analizi yapılabilmesi için doku örneği alınabilir. Çünkü nadiren de olsa kötü huylu kitlelere dönüşebilir. Bu da ciddi hastalıkları beraberinde getirir. Yağ bezesinin oluşmasına neden olan farklı bir hastalık olup olmadığının araştırılabilmesi için oldukça gerekli bir yöntemdir. Ayrıca Uzman doktor gerekli görürse MR, tomografi ya da ultrason çekilmesi de gerekebilir. Normal büyüklükteki yağ bezeleri için ise lokal anestezi uygulaması yapılarak küçük bir operasyonla işlem tamamlanır. Yağ bezesinin operasyonla alınma esnasında çok dikkat edilmelidir. Çünkü yağ bezesinin etrafındaki kapsülün zarar görmeden alınması gerekir. Aksi takdirde yağ bezesi patlayarak etraftaki yağ hücrelerine doğru dağılmaya başlar. Bu da hem o bölgede yeniden yağ bezesi oluşmasına hem de çevre dokularda yeni yağ bezelerinin görülmesine neden olur. Boyun bölgesi yüz bölgesine yakın olmasından dolayı vücutta en fark edilir bölgelerden bir tanesidir. O nedenle operasyon esnasında boyun bölgesine sadece 1-2 tane çizgi halinde küçük dikişler atılır. Böylece estetik açıdan boyunda iz kalması engellenmiş olur. Operasyondan sonra birkaç saatlik istirahatten sonra aynı gün içinde evine dönebilir. Operasyon sonrası hastanın günlük yaşamındaki aktivitelerine devam etmesinde herhangi bir sakınca yoktur.

Boyunda Yağ Bezesi Tedavi Sonrası

Boyunda yağ bezesi operasyon ile alınsa da yeniden yağ bezesi oluşmayacağı anlamına gelmez. Günlük yaşama devam ederken bazı kurallara dikkat ederek en azından yağ bezesi oluşumu bir nebze olsun engellenebilir. Bunun için öncelikli olarak genel hijyen kurallarına uymaya dikkat edilmelidir. Cilt bakımında yağlı ürünlerden kaçınılması gerekir. Cilt tipine uygun kremler kullanılmalıdır. Yağ bezesi olan bölgenin çok fazla güneş ışınlarına maruz kalmamasına dikkat edilmelidir. Güneşe çıkmadan önce mutlaka güneş koruyucu kremlerden sürülmelidir. Günde en az 2 litre su içerek vücuttaki yağ ve su dengesinin korunması gerekir. Ayrıca beslenme alışkanlıklarına da dikkat edilmelidir. Yağlı yiyecekler cilt altındaki yağ hücrelerini beslediği için tüketiminden kaçınılmalıdır.
" } ] }