{ "title": "Boyundaki Lenf Bezleri", "image": "https://www.beze.gen.tr/images/boyundaki-lenf-bezleri.jpg", "date": "20.01.2024 16:18:00", "author": "Esma KOÇ", "article": [ { "article": "Boyundaki lenf bezleri, vücudumuzda kan dolaşımı gibidir. Bu dolaşım sistemi vücudun tümüne yayılmıştır. Lenf bezleri ebat olarak 1 milimetreden küçüktür. Bazen de 2 santim çapı civarına varabilmektedir. Lenf bezi veya düğümleri 600 adet civarındadır. Lenf bezleri yapıları bakımından iltihabın yayılıp çoğalmasını engeller. Ayrıca bakteri ve hücre kalıntılarını da yok ederler. Mikroplar lenf bezlerine gelerek fagosite edilerek yani zararlı mikro organizmalar hücre içine alınır ve imha edilir. Lenf bezleri antikor üretir. Boyundaki lenf bezleri çene altında, boyunda, kulağın ön ve arkasında, boyun ortasında ve yanlarında, boyundaki en büyük kasın ön, arka ve alt kısmında meydana gelmektedir.

Boyundaki lenf bezleri şişmesi

Vücutta herhangi bir yere zarar verme riski olan bir olay söz konusuysa bezeler şişer ve büyürler. Boyunda en yaygın şişme sebebi soğuk algınlığı ve viral enfeksiyondur. Kanserin yayılma ihtimali genellikle lenf yollarıyla olur. Her zamanda kanser habercisi değildir. Çocuklarda lenf bezinin şişmesi çoğunlukla enfeksiyona bağlıdır. Fakat orta yaştan sonra boyundaki lenf bezlerinin şişmesi enfeksiyonun yanı sıra kanser riski de taşımaktadır.

Boğazdaki lenf bezleri şişliklerinin belirtileri nelerdir?
Boğazdaki lenf bezleri şişliklerinin kanser kaynaklı olanları belirtileri nelerdir?
Boyundaki lenf bezleri şişmesi enfeksiyon neden olur?

Lenf bezlerindeki şişlik hastalığı tedavi edilmediğinde bazı ciddi komplikasyonlara ve ikincil rahatsızlıklara sebep olabilir. Mikrop ve virüsler genellikle iltihaplanmaya sebep olurlar. Enfeksiyonun yaygın olan nedenleri;
Boyundaki lenf bezlerinin şişliğinin nadir de olsa yaşamı tehlikeye sokabilir. Yaşamı tehdit eden bulaşıcı hastalıkları ise;
Bulaşıcı olmayan hastalık nedenleri;
  • Kronik yorgunluk sendromu
  • Lenf sisteminde tıkanma
Boyundaki lenf bezlerinin şişmesine bağışıklık sisteminden kaynaklı olan hastalık nedenleri;
  • Juvenli romatoid artrit
  • Eklem iltihabı
  • Karakterize kronik otoimmün hastalık
  • Vücudun kendi sağlıklı hücre ve dokularına saldırdığı bozukluk
Boyundaki lenf bezlerinin şişmesine bazı kanser türleri de sebep olabilir. Bu kanser türleri;
  • Hodgkin hastalığı
  • Lösemi
  • Lenf düğümlerine giden metastaz kanseri
  • Non-hodgkin lenfoma
  • Oral, ağız ve gırtlak kanseri
Boğazdaki lenf bezeleri tedavisi nasıl yapılır?

Viral enfeksiyonda evde tedavi uygulanabilmektedir. Uygulanan tedavi ise sıvı tüketimi, sıcak kompres, dinlenme ve ağrı kesicilerin faydası dokunabilmektedir. Kronik bir durum söz konusuysa KBB doktoru tarafından detaylı olarak kontrol ve muayene edilmesi gerekir. Enfeksiyona antibiyotikler ve doktorun tasarlamış olduğu kontrol ve tedavi yöntemi uygulanır. İhtiyaç duyulursa radyolojik ve kan tetkik isteyebilir. Boğazdaki lenf bezlerindeki kronik şişlik tedavi edilmez ise bakteriyel enfeksiyon kana bulaşır. Hızlı bir şekilde yaşamınızı tehlikeye atabilirsiniz. Doktor tarafından tümör olabileceği düşünülmüş ise bölgeler detaylı olarak kontrol edilir. Radyolojik tetkikler uygulanır. Büyük olasılıkla tümörün oluşmuş olduğu yerden biyopsi yapılmaktadır. Boğazdaki lenf bezlerinden yapılan tetkiklere göre tedavi ve cerrahi yöntemler uygulanır. Kitlelerin olmasının bir ihtimalide doğumsal nedenlerden dolayı olabilmesidir. Ufak yaşta fark edilmemektedir. İleri ki yaşlarda bunlar iltihap kaparak şişer ve ciltten dışarı akıntısına sebep olur.
" } ] }