{ "title": "Çene Altı Tükürük Bezi Şişmesi", "image": "https://www.beze.gen.tr/images/cene-alti-tukuruk-bezi-sismesi.jpg", "date": "21.01.2024 13:31:31", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Çene Altı Tükürük Bezi Şişmesi, Öncelikle çene altı tükürük bezleri insanların yemiş oldukları yiyeceklerin sindirilmesine yardımcı aynı zamanda ağızda oluşan bakterilerin dengesini düzenleyen ve tükürük salgılayarak dişlerin çürümesi engeller. İnsan vücudunun çene ve kulağın alt kısmında yer almaktadır. Çene altı tükürük bezlerinin şişmesi genellikle akıntı şeklinde kendisini göstermektedir. Ayrıca çene altı tükürük bezi şişmesi tek yönlü oluyor ise siyalolit vazitten kaynaklandığı bilinir. Genellikle çene altı tükürük bezi şişmesi kişilerin sistemik hastalıklardan kaynaklı olmaktadır. Çene altı tükürük bezi şişmesi eğer 50 yaş üstü kişilerde görülmekte ise asla hafife alınmamalı ve vakit kaybetmeden Uzman bir hekime görünmelidir çünkü bu gibi durumlarda hastalarda tümör olma olasılığı çok yüksektir ve çene altı tükürük bezi örneği alınarak biyopsi yapılmalıdır. Genellikle tükürük bezi şişmeleri çok ağrılı olmakta ve şişen kısmın üzerine de bulunan ciltte kızarıklık olmaktadır. Özellikle tükürük bezi şişmesi sadece tek tarafta bulunan bez şişmesi ile görülür.

Çene Altı Tükürük Bezi Şişmesi Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?

Çene altı tükürük bezi şişmesinin en önemli ve yaygın nedenleri streptokoklar ve stafilokok olmaktadır. Ayrıca kabakulak, sıvı kaybı.

Kişinin bağışıklık sisteminin zayıflaması ve insanda bulunan tükürük salgısının azalması görülen nedenler arasındadır.

Çene Altı Tükürük Bezi Şişmesi Belirtileri Nelerdir?

Çene altı tükürük bezi şişmesi sonucunda hastalarda çeşitli, durumlar görülmektedir. Bu durumlar kişide hafif derecede ateş olması, çiğnemede ve hatta yutmakta zorlanmalar, vücutta görülen kırgınlıklar, çene altı tükürük bezinin şiştiği bölgece kızarıklık görülmesi, kulak ve çene bölgesinde şişlik görülmesi ve ağızda oluşan tat alma bozukluğu gibi şikâyetler ile kendini göstermektedir. Çene altı tükürük bezi şişmesi durumunda hastaların yaşı çok önemlidir ve ayrıca cinsiyetleri de göz önünde bulundurulmalıdır. Yani çocuklarda çene altı tükürük bezi şişmesi enfeksiyon olarak görülür ve tekrarlama olasılığı yüksektir. Bu durum orta yaşlı kimselerde ise kronik enfeksiyon, tükürük taşları ve tümör olarak görülür ve yaşlı hastalarda ise çene altı tükürük bezi şişmesi daha ciddi bir boyutta olmakta ve tümör hastalı olma olasılığı çok yüksek ve hafife alınmaması gereken bir durum olarak görülmelidir.

Çene Altı Tükürük Bezi Şişmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çene altı tükürük bezi şişmesinin tedavisi öncelikle sorunlu bölge irinli ise Uzman doktor tarafından cerrahi bir operasyon ile irin ve oluşan iltihabı boşaltmalıdır. Çene altı tükürük bezi şişmesi genellikle enfeksiyon ataklarını önlemek için çeşitli antibiyotikler ile ve anti-inflamatuar ilaçlar desteği ile ilaç tedavisi uygulanmalıdır. Çene altı tükürük bezi şişlikleri sürekli tekrarlamakta ise cerrahi operasyon ille hastanın tükürük bezleri alınmalıdır. Ayrıca kulak arka kısmında şişen bölgeye sıcak uygulamalar yapılmalı aynı zamanda hastanın bol su ve sıvı tüketimi sağlanmalıdır. Çeşitli ağrı kesiciler kullanılmalıdır. Çene altı tükürük bezlerinin şişmesi sonucunda tükürük bezi kanallarının tıkanmaması için mukus çokluğunu azaltmak için mukolitik ilaçlar kullanılmalıdır. Tükürük salgısını çoğaltan örneğin limon gibi meyveler tüketilmeli ve sorunlu bölgeye masaj uygulaması yapılarak rahatlatılmalı ve son olarak ılık tuzlu su ile ağız sık, sık çalkalanmalıdır.
" } ] }