{ "title": "Ensede Beze", "image": "https://www.beze.gen.tr/images/ensede-beze.jpg", "date": "20.01.2024 09:42:20", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "Ensede beze oluşumunun farklı birçok nedenleri olabilir. Bunların başında boyun hareketlerinin düzensizliğinden veya yanlış hareketlerden ötürü meydana gelen kasılma ve damarların üst üste gelmesi ile olan şişliklerdir. Böyle durumlardaensede bezenin meydana gelişi genelde şişlik, kırmızılık ve ağrılı olur. Bu durum kas zedelenmesi ya da fazla kasılmadan olduğu için tedavi, çok iyi bir masajdır ya da fizik tedavi ile bu ağrı ve şişlikler geçebilir. Ensede şişlik sebeplerinden birisi de kişide oluşan kanser belirtisi olabilir. Bu durumda tümör olasılığı olabileceği gibi acil Uzman bir hekime başvurulmalıdır.

Ensede beze, şişlik eğer bir anda oldu ve ağrılı ise bu genellikle kas ağrısıdır ve bu durum kas gevşetici, uygun bir fizik tedavi ile geçer. Bunun yanında damarlardan kaynaklı bir durum söz konusu ise bir operasyona ve ameliyatla damarlara cerrahi operasyon gerekebilir. Ayrıca ensedeki beze sıradan bir yağ bezesi de olabilir. Bu durumda beze şırınga ya da başka cerrahi yöntemlerle oradan alınır. Yağ bezesi ise genelde patolojik bir durum teşkil etmemektedir. Tedavisi çok kolay olmakla beraber kısa bir süre içerisinde iyileşmektedir.

Bezeler diğer adlarıyla lenf nodülleri vücudumuza giren yabancı organizmalarla savaşan bir türlü savunma mekanizmalarıdır. Ensede, boyunda, koltukaltında, dirsek bölgelerinde, kasıklarda, kulak çevresinde ve karın içi organlarla göğüs boşluğunda bulunabilirler.

Ensede Beze Büyüklüğüne Ne Zaman Dikkat Edilmeli ve Araştırmalı

Ensede beze bir enfeksiyon hastalığından kaynaklanmışsa bu bezeler büyümekte ve şişmektedir. Normal durumlarda 1 cm'den küçük olarak meydana gelirler. 1.5 cm'den büyük boyutlara sahip bezeler hastalık belirtisidir. Ensede bulunan bezeler genellikle enfeksiyon bir hastalığın habercisidir. Beze kanserlerinde ise bezeler ağrısız, oynar şekilde, lastik kıvamındadır. Bezelerin ağrılı, hassas, şiş ve kızarık olması enfeksiyondan kaynaklı olduğunun habercisidir. İki hafta süren beze şişkinliği normal karşılanabilir. Fakat iki haftayı geçmişse akla kanser, tüberküloz veya viral enfeksiyonlar gelmelidir. Ensedeki kitlelerin meydana geliş süresi 3 günlük ise enfeksiyona bağlı, 3 aylık ise tümöre bağlı ve 3 senelik bir geçmişi var ise doğumsal bir nedene bağlıdır. Beze kanserleri boyun ve ense bölgesinden başlayabilir.

Ensede Beze Büyümeleri Nasıl Takip Edilmeli?
Yaygın beze büyümeleri daima ciddi hastalıkların habercisidir. Ayrıntılı bir öykü ve fizik muayene inceleme tanıda çok yararlıdır. Viral enfeksiyonlarla lösemiler ve ileri dönem beze kanserleri yaygın lenf bezesi büyümesi yaparlar. Ensede beze var ise mutlaka Uzman doktor tarafından kontrol edilmesi gerekmektedir.
" } ] }