{ "title": "Göğüste Beze", "image": "https://www.beze.gen.tr/images/goguste-beze.jpg", "date": "20.01.2024 03:21:57", "author": "Betül KIZILKAYA", "article": [ { "article": "
Göğüste beze, Göğüste ortaya çıkan bu tür bezeler, özellikle kadınların ergenlik hamilelik ve adet dönemlerinde sürekli olarak değişiklik göstererek ortaya çıkmaktadır. Kadınlarda yaşam ilerlemesi ileride meydana gelen bu bezeler, herhangi bir hastalığın belirtisi olmayıp, gayet doğal bir durum olmaktadır. Yine de bu tür bezelere karşı göğüslerin sürekli kontrol edilmesi gerekmektedir. Göğüste oluşan bezeler iyi huylu olduğu gibi, meme kanserinin de bir belirtisi olmaktadır.

Göğüste beze belirtileri nelerdir?

Göğüste ortaya çıkan bezelerin birtakım belirtileri bulunmaktadır. Göğüste bir ağrı oluşması ya da dolgunluk hissedilmesi, daha çok bayanların âdet kanamasına bağlanmaktadır. Fakat bu tür ağrılara ve dolgunluk hissi ve kızarıklık, aşırı yanma, ısı artışı da ekleniyorsa bu tür belirtiler göğüste iyi huylu bezelerin olabileceğini işaretidir. Göğüslerde yapışık olmayıp, ayrı hissi veren bir kitle olması, göğüs kistinin habercisidir. Bunun yanında göğüsün duvarına yapışık olduğu hissini veren bir kitlenin oluşması sonucunda, memenin içine çökmesi meme kanserinin belirtileri arasında yer alır. Bu durumlarda ağrı ortaya çıkabilmektedir.

Göğüste beze türleri

Göğüste beze farklı şekillerde olup daha yaygın görülenler ise kist adenom papillondur. Bu tür bezelerin her birisinin yerleştiği yer şekli, oluşumu ve tedavisi farklı yöntemlerde oluşmaktadır. Kadınların büyük bir çoğunluğunda kitle şeklinde göğüs değişimleri görülmektedir. Bu tür değişimler fibrokistik değişimlerde, yani adet değişimindeki hormonlardan da kaynaklanmaktadır. Bezelerin birçoğu iyi huylu olmasına rağmen, kansere yol açmamakla birlikte daha farklı oluşumlarda kesinlikle doktora gidilmesi gerekir.

Meme kisti, bu tür bezeler genellikle iyi huylu olup, kansere yol açmayıp korkulacak bir durum yaratmamaktadır. Göğüsün içindeki irili ufaklı bazıları da sert olmaktadır. Bazıları da ağrı ve gerginlik gibi belirtilere neden olur. Genel itibariyle âdet kanaması zamanı geldikçe gerginlik artmakta ve kanama ile yavaş bir şekilde etkisi azalmaktadır.

Fibroadenom, bu tür yağ bezeleri genel itibari ile 40 yaşın altındaki bayanlarda görülen iyi huylu yağ bezeleridir. Bu iyi huylu bezelerin genellikle yüzde 80 itibariyle ortaya çıkmaktadır. Görünümleri yuvarlak olup, 2 santim çapında hareketli olan göğüs bezesi türleridir. Göğüs ucunda kanlı akıntı ya da ortaya çıkmaktadır.

Papillom, vücuttaki yağ bezeleri yine iyi huylu olup, genellikle süt kanallarında oluşmaktadır. 40 yaşın üzerinde daha çok görülen bezeler meme başında kanlı akıntı ile kendisini göstermektedir. İyi huylu bezelerin %15 kadarı papillomdur.

Göğüste beze teşhisi ve tedavisi nasıl yapılır?

Göğüste beze teşhisinde Öncelikle bayanların 20 yaşından sonra her ay göğüslerini kendileri kontrol etmesi gerekmektedir. Bu tür kontrol kişinin kendi göğüslerine aşina olmalarına ve oluşabilecek değişimleri kendilerinin kolaylıkla fark etmelerine olanak sağlamaktadır. Normal bir yaşamda göğüslerde adet döneminde bir sertleşme ve dolgunluk görülmektedir. Bundan dolayı yine adet döneminde kadınların göğüslerimde farklı bir yapı görüldüğünde bezelerden şüphelenilmelidir. Göğüste beze oluşmasının tanısı ve tedavisi aynı zamanda yapılmaktadır. Teşhis yapmak için kullanılan yöntemler ise ultrason tetkiki, iğne biyopsisi mamografi çekilmesi gibi yöntemler kullanılmaktadır. Göğüs bezelerinin tedavisi ise bezenin içine iğne batırılarak bezenin içindeki sıvı boşaltılarak tedavi edilir bu şekilde bezeleri için tamamen boşaltınca ne kadar tedavi yapılmaktadır. Papıllon gibi bezeler ise genellikle cerrahi müdahale ile tedavi yapılır.

Göğüste kötü huylu bezeler

Göğüste bazı bezeler kötü oluşumlu olup, süt yapımını sağlayan kanallarda ve süt kanallarında, bağ dokuları ortaya çıkmaktadır. Kötü huylu bezeler tedavisinde radyoterap, i kemoterapi ve hormonal tedavi uygulanmaktadır. Bu tür bezelerde hastanın, hastalık yayılımı yaşı, hastalık öyküsü ve yaşam şekli çok dikkate alınır.
" } ] }