{ "title": "Göz Altında Yağ Bezesi", "image": "https://www.beze.gen.tr/images/goz-altinda-yag-bezesi.jpg", "date": "21.01.2024 15:48:16", "author": "Cihan OZEN", "article": [ { "article": "
Göz altında yağ bezesi, uzmanlarca lipom adı verilen yağ bezeleri, ciltteki yağ hücrelerinin birikmesiyle yumuşak kistler oluşturur. Nadiren ağrılı bezelere rastlanılsa da genellikle iyi huyludur ve ağrıları bulunmaz. Göz altında da oluşan yağ bezelerinin; daha çok omuz, göğüs ve sırt bölgesinde oluştuğu saptanmıştır. Otoriteler tarafından bezelerin zamanla kendi kendine iyileştiği belirtilmekle beraber, bezelerin sıkılarak patlatılmaya çalışılmasından uzak durulmalıdır. Göz altında bulunan yağ bezelerine dokunulmamalı ve sıkılmamalıdır. Şimdi yağ bezesini tanımladıktan sonra göz altında yağ bezeleri nasıl oluşur, detayları ile anlatalım.

Göz altında yağ bezesi nasıl ortaya çıkar?

Bu şekilde iyi huylu tümörler her yaşta karşımıza çıkabilmekle beraber çoğunlukla 20-40 yaşları arasındaki yetişkinlerde görülür. Ailede görülen yağ bezelerinin ailenin diğer bireylerinde de görülebildiğinden, genetiksel olduğu söylenebilir.
Gözaltında yağ bezesi tedavisi nasıl yapılır?

3 tür göz altı beze rahatsızlığı vardır. Bunlar:

Siringoma: Büyük oranda göz çevresinde gözlenmekte olup, alt göz kapağında daha sık görüldüğü bilinmektedir. Göz ter bezlerinin iyi huylu bir tümörüdür. Hafif kabarık olmakla beraber 1-3 mm çaplı lezyonlardır ve deri kabartıları sarı-açık kahve renkli olabilmektedir. Genelde erişkin kadınlarda rastlanılmakta olup, Asya ırkı topluluklarda da sık görülmektedir. Siringoma gözaltı kapağında ve her iki gözde simetrik olarak oluşmaktadır. Tedavi edilemediğinden genellikle gözlem yeterli görülür. Çok büyük kist haline gelmiş siringomalara karşılaşılmadığı sürece bir şey yapılmaz. Lazerle tedavi yöntemleri mevcuttur. Birçok tıbbi kuruluş kardondioksit lazer kullanımını önermektedir. Klasik ve franksiyonel modlara sahiptir. Tedavi sonrası ciltte yenilenme olduğundan göz altı morlukları ve kırışıklıklarda azalma da gözlenmiştir.

Ksantelezma: Yaşlı hastalarda sıkça görülen yağ-kolesterol plağıdır. Ameliyatla tedavi edilmesi gerekir. Göz çevresindeki cildin ince yapısından dolayı ve bölgenin kan miktarının fazlalığı cerrahi müdahaleden sonra neredeyse iz kalmamasını sağlar. Genç hastalarda rastlanılması kolesterol yüksekliğinin işareti olabilir ve bu rahatsızlık göz kapaklarının (Alt ve üst) iç kısımlarında bulunur.

Tedavi yöntemleri olarak birçok seçenek denenmiştir. Ancak koterizasyonlar, peelingler ve cerrahi olarak bu deri parçasının çıkarılması daha yaygındır. Uygulama için anestezi gereken bu tedavide yan etkilerle karşılaşılabilir ve iyileşme süreci uzundur. En çok tercih edilen tedavi şekli Karbondioksit fraksiyonel lazerdir.

Milyum: Her yaşta görülme olasılığı olan ve sıklıkla karşılaşılan bir göz çevresi yağ bezesi rahatsızlığıdır. Parlak-sarımsı renklerde, yüzeysel 1-2 mm çaplı yuvarlak ve kabarık oluşumlardır. Bilhassa yanaklar ve göz çevresinde görünürler. Rahatsızlığın oluşum nedeni ortaya çıkarılamamıştır. Tedavi yöntemi için A vitamini kremlerin etkili olduğu söylenebilir. Bisturi iğne veya steril iğne uçları ile açılarak temizliği yapılabilir. Elektrocerrahi, lazer veya kryoterapi ile tedavi edilebilmektedir.

Sonuç olarak; çoğunlukla önemsiz gibi görünen nedenlerden ortaya çıktığı görülen yağ bezeleri kimi zaman ciddi hastalıkların belirtisi olabilmektedir. Göz altı yağ bezesi ciddi rahatsızlıkların habercisi olabileceğinden ihmal edilmeyerek, Sıkılmamalı ve bir an önce doktora başvurulmalıdır.
" } ] }