{ "title": "Hipofiz Bezi Tümörü", "image": "https://www.beze.gen.tr/images/hipofiz-bezi-tumoru.jpg", "date": "19.01.2024 17:05:07", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Hipofiz bezi tümörü, genellikle iyi huylu bir kitlenin beynin altına bulunan hipofiz bezleri üzerinde ortaya çıkmasıyla oluşmaktadır. Son derece yavaş bir şekilde büyüyen bu kitleler belli bir boyuta ulaştıktan sonra her ne kadar iyi huylu olsa bile insanlarda hormonların salgılanma zamanı ve hormonunu salgılanma derecesini değiştirdiği için ciddi bir şekilde sorun olmaya başlamaktadır. Bu nedenle büyüyen hipofiz bezi tümörü, cerrahi operasyonlarla alınmalıdır. Tabi ki hipofiz bezi tümörü insanlarda kötü huylu olarak da ortaya çıkabilmektedir. Potansiyel olarak ortaya çıkan kötü huylu hipofiz bezi tümörü nadiren görülür. Bu nedenle her hipofiz bezi tümörüne, iyi huylu bir tümördür, diyebiliriz. Hipofiz bezinde oluşan tümörler birçok zaman bu bezin ön kısımlarında meydana gelerek bezin üçte ikilik kısmında ortaya çıkar. Bazı tümörler hipofiz bezi üzerinde bazı salgılara neden olarak hormonsal dengenin çok daha hızlı bir şekilde bozulmasına neden olurken bazı tümörler herhangi bir salgı yapmadan hormonlara etki etmektedir. Salgılama yapan hipofiz bezi tümörleri genellikle hormonların çok fazla salgılanmasına neden olarak insanlarda sorunları ortaya çıkarmaktadır. Fakat salgılama yapmayan tümörler tam tersine hormonların salgılanmasını engellediği için insanlarda hormon eksiklikleri meydana gelmektedir. Hipofiz bezi tümörleri insanlarda çok büyük belirtilere neden olur. Doktorlar bu belirtilere bakarak tümörün varlığını tahmin etse bile bazı tıbbi görüntüleme cihazları kullanılmadan net olarak teşhis konulamaz.

Hipofiz bezi tümörü ne gibi belirtilere neden olur?
Hipofiz bezi tümörü neden oluşur?

Günümüze kadar yapılan araştırmalara göre hipofiz bezi üzerinde oluşan tümörlerin net olarak nedeni bulunmamaktadır. Fakat belirtmek isterim ki bazı insanlarda bu durum genetik olarak meydana gelmektedir. Aile içerisinde genetik olarak ilerleyen bu rahatsızlık direk olarak çocuklarda ya da torunlarda karşılaşılır.

Hipofiz bezi tedavisi hangi yöntemlerle yapılmaktadır?

Aktif izlem: Hipofiz bezi tümörü için yapılan ilk tedavi tabi ki tümörün izlenmesidir. Bu yöntemle hasta güncel olarak izlenir ve tümörün hareketleri anlaşılır.

Hormon tedavisi: Hastada eksik olan hormonlar ya da fazla olan hormonlar denklendirerek hastanın üzerinde görülen belirtiler azaltılır.

İlaç tedavisi: Hastada kullandırılan ilaçlar direk olarak hormonların düzenlenmesine ve aynı zamanda hipofiz bezlerinde bulunan tümörün büyümesini engelleyecektir. Bu ilaçların düzenli olarak kullanılması gerekir.

Cerrahi müdahale: Eğer sorunlar tam olarak düzeltilemiyorsa ve tümör sorun haline gelmişse bu durumlarda hipofiz bezi tümörü cerrahi operasyonlarla genel anestezi altında alınır.

Radyasyon tedavisi: bu sorun için son olarak yapılacak tedavi yöntemidir. Bu yöntem en zararlı yöntemdir fakat oldukça başarı sağlanır.
" } ] }