{ "title": "Kafada Yağ Bezesi", "image": "https://www.beze.gen.tr/images/kafada-yag-bezesi.jpg", "date": "20.01.2024 18:28:25", "author": "kader aslan", "article": [ { "article": "Kafada Yağ Bezesi, Kafada oluşan kistler çoğunlukla yağ kistidir. Bunlar görünüm olarak yağ bezesine benzemesine rağmen biraz daha farklıdır. Kıl diplerini yağ bezelerinin tıkamasıyla yağ kistleri oluşur. Yağ bezelerinin oluşması yağ hücrelerinin kontrolsüz şekilde büyümesiyle meydana gelmektedir. Büyüklükleri birbirinden farklı olabilir ve ameliyatla çıkarılır tekrarlamaması için yağ bezesi olan bölgenin iyice temizlenmesi kapsülleriyle alınması gerekir. Kafada estetik olarak da hoş bir görüntüsü olmamaktadır. Kafada yağ bezesi fazla büyümeden alınması en iyisidir çünkü yağ bezesinin büyüklüğüne göre alınan bölgede saç kökleri ölebileceğinden dolayı saç çıkmayabilir.

Kafada yağ bezesi oluşma sebepleri nelerdir?

Vücutta pek çok yerde çıkan yağ bezeleri kafada sıkça görülür ve sebepleri pek belli değildir. Neden oluştukları hakkında fazla bilgi bulunmamaktadır, kalıtsal olarak geliştiği düşünülmektedir. Kafada yağ bezeleri alınmış olsa da kafanın başka bir bölgesinde çıkabilir. Kandaki yağ düzeyinin etkisi olmaktadır bu nedenle kolesterol değerlerinin kontrol altında tutulması gerekir.

Kafada yağ bezesi tedavisi nasıl yapılır?

Kafada yağ bezesinin tek bir tedavisi vardır, oda cerrahi müdahaledir. Bu oluşumlar uyuşturularak yani lokal anestezi ile alınır. Ameliyat esnasında yağ bezesini sınırlandıran kapsüller içeresinde alınmalı, kapsülün parçalanmamasına dikkat edilmelidir. Bu şekilde yapılan ameliyatta yağ bezesi kapsül ile çıkarılmış ise bir daha tekrar çıkmaz. Ameliyatta kesilen yerin küçük olmasına dikkat edilmeli ve saçların çıkış şekline göre kesilmesi gerekir. Kesiklere dikiş atılırken kesi yerine yakın olması geniş olmaması gerekli aksi takdirde kafada ameliyat yerinde balık sırtı görünümünde hiç hoş olmayan iz kalır ve saç estetiğini bozar. Ameliyattan sonrasında bölge pansumanla kapatılmamalıdır, yaranın açık kalması iyileştirmeyi çabuklaştıracaktır. Ameliyatın mutlaka Uzman bir doktor tarafından yapılması gereklidir. Kafada beze ameliyatı yapılırken saçlar tıraş edilmez Uzman olmayan doktor ise bu bölgeyi tıraş ederek alır ve saçların uzaması uzun süreceğinde dolayı hoş bir görüntü olmaz, oysa Uzman doktorun yaptığı ameliyat belli bile olmaz. Hastaların ameliyatın ertesi günü bile banyo yapmalarında sakınca olmaz.
" } ] }