{ "title": "Kasık Lenf Bezi Şişmesi", "image": "https://www.beze.gen.tr/images/kasik-lenf-bezi-sismesi-9060.jpg", "date": "19.01.2024 10:02:51", "author": "haceryaman", "article": [ { "article": "Kasık lenf bezi şişmesi: genellikle enfeksiyon belirtisi ya da vücudun bir hastalıkla savaştığının belirtisidir. Vücutta lenf bezlerinin şişkinlik göstermesi vücudun hastalıklara karşı koruma sisteminin iyi çalıştığını gösterir. Kasıktaki lenf bezleri küçük, yuvarlak ya da fasulye şeklinde toplu olarak bulunan bağışıklık sisteminin en önemli parçasıdır. Lenf bezleri lenf sisteminin parçasıdır. Lenf sistemi lenf sıvısı, lenf damarları ve lenf düğümlerinden oluşur. Vücutta bulunan lenf bezleri kanallar ve alanlar oluşturan beyin hariç vücudun her yerinde var olan lenf sıvısını taşıyan bir organ sistemidir. Kasıkta lenf bezleri şişmesi enfeksiyondan, kasık bölgesinde açık bir yara olmasından veya ciddi bir hastalığın habercisi olabilir.

Kasık lenf bezleri doku ve hücrelerdeki yabancı maddeleri, ölü ve yıpranmış hücreleri, bakteri ve mikropları uzaklaştırmak, kaybedilen proteinleri tekrar kazanmak, vücutta kanser oluşmasına sebep olacak virüsleri yok etmek, doku sıvısı ile kan sıvısının dengede kalmasını sağlamak, bağırsaklarda emilen yağ asitlerini dolaşıma katmak ve vücudun bağışıklık sistemine destek vermek lenf bezlerinin görevlerindendir. Lenf bezleri tüm vücuda yayılmış durumdadır. Boyunda, karında, kulak arkalarında, çene altlarında, ensede, bacaklarda, kasıklarda, koltuk altlarında ve daha birçok yerde yaygın bir durumda bulunurlar.

Kasıkta lenf bezi şişmesi 1 cm çapından daha büyük ise ve belli bir bölgede yayılarak şişmeye devam ediyorsa ciddiye alınması gereken bir durum olarak algılanır. Kasık lenf bezi şişmesi probleminde, lenf bezelerinin içi vücudu hastalıklara karşı koruyucu antikorlar ve beyaz kan hücreleriyle dolu sıvıyla dolar. Normalde kişi lenf bezlerinin varlığını hissetmez fakat kasıktaki lenf bezleri şişkinliği oldukça belirgin bir hal alır. Kasık lenf bezleri az bir bölgede şişkinlik göstermişse ve bu şişlik daha büyük bir alana dağılmıyorsa oluşan şişkinliğin üzerinde kızarıklık var ise bu kasık lenf bezinin enfeksiyondan dolayı şiştiği anlamını taşımaktadır. Vücutta lenf bezi şişkinliklerinde 1 cm çapından daha düşük bir çapta ise şişkinliği normal olarak kabul edilir. Ciltte oluşan problemler, solunum sistemindeki bazı küçük enfeksiyonlar, trafik kazalarında oluşan kasık bölgesine yakın açık yaralar bile kasıkta lenf bezi şişmesine neden olabilir. Kasıkta lenf bezlerinin iltihaplanması ve şişmesi kasık bölgesinde ağrıya da sebep olmaktadır. Bu durum çoğu zaman kişi tarafından kasık fıtığı ile karıştırılmaktadır. Kasık fıtığı ile karıştırılan bu durumda, lenf bezleri lastik kıvamında ve çoğu zaman ağrılı bir durumdur. Karın organlarındaki rahatsızlıklarda yayılarak kasık ağrısı ile kendini belli edebilir bunun için kasıkta lenf bezi şişmesi durumunda bağırsaklara da bakılmalıdır. Bunun yanı sıra idrar yolları da gözlem altına alınmalıdır enfeksiyon ya da başka hastalıklar var mı bakılmalıdır. Kasıkta veya vücutta oluşan lenf bezi şişkinliği durumunda mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Kasık lenf bezi şişmesi belirtileri nelerdir?
Kasıktaki lenf bezinin enfeksiyondan kaynaklı belirtileri nelerdir?
" } ] }