{ "title": "Kasıkta Beze", "image": "https://www.beze.gen.tr/images/kasikta-beze-9683.gif", "date": "19.01.2024 06:33:46", "author": "kader aslan", "article": [ { "article": "Kasıkta Beze, Normal olarak kasıklarda lenf bezleri bulunur, fakat bu lenf bezleri ele gelmezler. Lenf bezeleri ele geliyorsa tıp dilinde lenfadenopati adı verilen lenf bezlerinde büyüme olduğu söylenir. Lenf bezlerindeki bu büyüme ciddi bir hastalığı işaret eder. Bu bezelerin çoğu iyi olmasına rağmen enfeksiyon ve bazı kanserlerin seyri sırasında ilk bulgu olabilir. Bunun için rahatsızlıkların erken teşhis edilmesi için lenf nodlarının çok iyi değerlendirilmesi gerekmektedir. Lenf nodu patolojik boyuta gelmiş ise lenfadenopati sebebinin belirlenmesi gerekir. Boyutları bir santimetreye kadar olan bezeler normaldir, fakat bir santimetreyi geçmiş ise mutlaka değerlendirilmelidir, 1.5 cm üzerindeki lenf nodlarının genellikle kötü huylu kanser olma riski oldukça yüksektir.

Kasıkta beze sebepleri belirtileri ve teşhisi: Kasıkta bezelerin ele gelmesi ve büyümesi iki haftadan kısa süreli ise enfeksiyöz kaynaklı olduğu düşünülür. İki haftadan daha uzun sürmesi ise tüberküloz, otoimmün hastalıklar, HIV, viral enfeksiyonlar, kötü huylu hastalıklar değerlendirilir. Eğer bir yılı aşan bir sürede beze var ise kötü huylu olma olasılığı daha düşüktür. Kişinin kullandığı bazı ilaçlar da kasıkta bezeye neden olabilir. Kasıkta beze dışından kas ağrısı ve eklem ağrısı bulunuyor ise viral enfeksiyon belirtisidir. Kasıktaki bezenin hassas, ağrılı ve kızarık olması iltihaplı bir duruma işarettir. Kasıkta beze ile ateş, sürekli yorgunluk, aşırı kilo kaybı, gece terlemesi gibi belirtiler de bulunuyor ise acilen doktora başvurması gerekir.

Kasıkta beze oluşmasının diğer neden olur?
Kasıkta beze olduğu zaman hemen onkoloji, dahiliye ve hematoloji doktorlarına gidilmesi ve kanser olup olmadığı öğrenilmesi gerekir.
" } ] }