{ "title": "Kasıkta Lenf Bezi Şişmesi", "image": "https://www.beze.gen.tr/images/kasikta-lenf-bezi-sismesi.jpg", "date": "19.01.2024 08:21:09", "author": "serhat tonbul", "article": [ { "article": "Kasıkta lenf bezi şişmesi, genellikle ayak bölgesinde, bacakta ya da lenf bezine yakın bir bölgede meydana gelen yaralanma sonucu oluşan enfeksiyondan kaynaklanır. Lenf bezlerinin büyümesi vücudun hastalıklara savunma sisteminin düzgün çalıştığını gösterir. Vücudun kalesi konumundadırlar. Kasık lenf bezi şişmesi, bezelerin içinin vücudu enfeksiyonlara karşı koruyan antikorlar ve beyaz kan hücreleriyle dolmasından kaynaklanır. Bundan sonra kan dolaşımına nüfuz ederek, vücutta mikroplarla savaşmaya başlarlar. Savunma sistemi mikroplarla olan savaşı kazanır. Lenf bezleri şiştikleri dönemde oldukça belirgin hale gelirler. Normalde fark etmek çok zordur. Normal şartlarda lenf bezlerinin boyutları yarım cm kadardır. Kasıkta lenf bezi şişmesi ciddi hastalıklarında belirtisi olabilir. Bazı dönemlerde lenf bezlerinde hafif ağrılı olan şişmeler oluşur. Kasıkta lenf bezi şişmesi var ise ve bu şişlik belirgin şekilde duruyorsa, bunun ciddi bir rahatsızlık olma ihtimali mutlaka değerlendirilmelidir.

Tanı nasıl konur?

Kasıkta lenf bezi şişmesi nedeniyle doktora gittiyseniz, yakın zamanda geçirdiğiniz hastalıkları mutlaka söyleyin. Hastalık öykünüz doktorun nedenleri saptaması açısından önemli olacaktır. Ayrıca ilaç kullanma geçmişinizde önemlidir. Lenf bezleri bazı ilaçlar yüzünden de şişmektedir. Bu ön bilgilerden sonra doktor bir fizik muayene yapacaktır. Bu muayene kasık lenf bezlerinin büyüklüğünü belirlemek ve hassasiyetini anlamak için yapılan dokunuşlardan ibarettir. Hemen ameliyat endişeniz olmasın. Fizik muayenenin akabinde bazı hastalıklar veya hormon işleyişini kontrol etmek amacıyla kan testi isteyecektir. Doktor gerekli görürse kasık lenf bezinin şişmesine neden olabilecek diğer bölgeleri daha detaylı değerlendirmek için görüntüleme testleri isteyebilir. Bu görüntüleme testleri BT taramaları, Mrg röntgenler ve ultrason yer almaktadır. Bazı hastalarda daha ileri testler gerekebilmektedir. Doktor lenf bezi biyopsisi isteyebilir. Test için lenf bezinden bir ince ve iğne benzeri araçlar ile hücre örneği alınacaktır. Alınan hücreler laboratuvara gönderilip kanser ya da beznzeri hastalıklar yönünden incelenir. Son aşamada doktor gerekli görürse, tüm lenf bezini çıkarabilir.

Tedavi

Kasıkta şişen lenf bezleri tedavi edilmeden kendi kendine küçülebilir. Bazen doktor tedavi aşamasına geçmeden önce sadece izlemek isteyebilir. Enfeksiyon kaynaklı şişme varsa, enfeksiyonları temizlemek için antibiyotikler veya antiviral ilaçlar kullandırılabilir. Bunun dışında ağrı ve enflamasyon ile savaşmaya yarayan aspirin ve ibuprofen gibi ilaçlar kullandırılabilir. Kasıkta şişen lenf bezi kanser kaynaklı ise kanser tedavi edilmeden şişlik normal haline dönmeyecektir. Kanser tedavisi şişen lenf bezini çıkarmak ya da küçültmek için kemoterapi uygulamaktır.
" } ] }