{ "title": "Koltuk Altı Lenf Bezi Şişmesi", "image": "https://www.beze.gen.tr/images/koltuk-alti-lenf-bezi-sismesi(2).jpg", "date": "20.01.2024 12:11:24", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "Koltuk altı lenf bezi şişmesi Tüm vücudumuzda olduğu gibi koltuk altlarımızda da lenf bezleri vardır. Koltuk altı lenf bezleri, kolun iç kısmında başlar ve meme çevresine kadar devam eder. 3-5 cm'lik nodüller halinde olan bir yapıları vardır. Kol altında olan bu nodüller bazen şişerler. Koltukaltı lenf bezlerinin şişmesi bir enfeksiyon habercisidir. Eğer koltuk altındaki şişlik sertleşir ve yara oluşursa bu bir iltihap ve enfeksiyon belirtisidir. Eğer Koltuk altı lenf bezi şişmesi 1 cm. 'den büyükse bu durum ciddi rahatsızlıkların habercisi olabilir. Sadece bir bölgeyi etkileyen bir şişlik varsa, panik olacak bir durum değildir. Fakat şişlik kol altına ve meme dokusuna kadar inmişse hemen bir hekime başvurulmalıdır.

Koltuk altı lenf bezi şişliklerinin başlıca neden olur?
Koltuk altı lenf bezi şişmesi tanısı; Özellikle kanser vakaların da erken tanı ve teşhis çok önemlidir. Hastalık ilk evrelerinde mercimek kadar düğüm şeklinde ve iltihaplıdır. İltihap daha sonra derine nüfuz eder ve apseler oluşur. İlerleyen süreçte daha geniş bir alana yayılmakta, koyu renkli bir görüntüsü olan yara ağrı yapar ve iz bırakır.

Kadınlarda meme kanseri, koltuk altından meme çevresine kadar inen şişliklerle başlayabilir. Koltuk altlarında ya da kasıkta sivilceye benzeyen ancak çıban ağrısına benzer ağrılı, acı veren, kaşıntı yapan yaralar, hidraedenitis denilen bir rahatsızlık belirtisidir. Hastalık, yağ bezelerinin iltihaplanması nedeniyle kıl çevre ve köklerinde sivilce olur. Sivilceler bulaşıcı olarak iltihap bağ dokusuna yayılır. Bu nedenle Koltuk altı lenf bezi şişmesi asla hafife alınmamalıdır. Özellikle hamilelikten sonra emzirme döneminde koltuk alt Lenf bezinde şişme oluşabilir. Eğer, emzirme dönemi bittikten sonra şişlik halen yerinde duruyorsa, koltuk altındaki şişlik, küçük bir yerdeyse, fakat sonradan büyümeye başlar veya arada bir oluşup sonra tekrar kaybolursa vakit kaybetmeden bir hekime başvurmak gereklidir. Bağ dokusunda fistül iltihaplanma, sisme, düğümlenme görülmekte ve sonuçta fibröz oluşur. Oluşan iltihap yağ ve ter bezlerine sıçrar. Hastalık erkek ve kadınlarda aynı oranda görülür.

Koltuk altı lenf bezi şişmesi tedavisi nasıl yapılır?

Eğer bakteri ve enfeksiyon nedeni ile beze oluşumu varsa, ağızdan verilen antibiyotikler ile tedavi yapılır.

Uzmanların yapmış oldukları araştırmalarda, bu hastalığı olanları kesin olarak peynir yemesin. Çünkü peynir, asidoza ve iltihaplanmaya neden olur. Yine bu durumdaki hastalar siyah çay, kahve ve kolalı içecek içilmemelidir. Bu içecekler bağırsağı kurutur, vitamin, mineral ve aminoasitlerin vücuda alınmasını önler. Ayrıca bu hastaların hayvansal besinleri altı ay kadar tüketmemesi, akşam yemeğinde biraz yoğurt, meyve ya da yeşil salata yemeli, sebze çorbası içmelidir. Çünkü et ve et ürünleri de asidoza sebebiyet vermektedir. Kanser türevi alt yapısı olan koltuk altı lenf bezi şişliklerin de cerrahi müdahale yapılmaktadır.
" } ] }