{ "title": "Koltuk Altı Lenf Bezleri", "image": "https://www.beze.gen.tr/images/koltuk-alti-lenf-bezleri(1).jpg", "date": "19.01.2024 19:15:17", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "
Koltuk altı lenf bezleri kolun iç kısmından meme çevresine kada devam eden üç beş cm'lik nodüller halde bir yapısı vardır. Kol altında olan bu nodüller bazen şişeler işte o bölgede olan lenf bezlerinin bir uyarısı dır alt yapısında ciddi sıkıntılar olabilir. Koltuk altı lenf bezlerinin durumu fizik muayene ile kontrol edilir. Daha sonra ultrasona grafiği ile değerlendirilir. Ama kesin tanı için lenflerin çıkarılıp mikroskop altında incelenmesi gerekir. Koltuk altı lenf bezlerinin durumu hastalığın durumunu saptamak için gereklidir.

Koltuk altı lenf bezleri hastalıkları koltuk altı lenf bezlerinin şişmesi bir enfeksiyonu haber verebilir. Eğer koltuk altındaki şişlik sertleşir sıkışıyor ve üzerinde yaralar oluşuyorsa bu bir iltihap ve enfeksiyon belirtisidir. Eğer koltuk altında bir cm'den büyük şişlik varsa bu ciddi rahatsızlıkların nedeni olabilir. Koltukaltı lenf bezleri ciddi rahatsızlıklarda şişer ve olduğunu iki katına çıkar ve sadece bir bölgeyi etkileyen şişlik varsa önemli değildir fakat şişlik kol altına dokusuna kadar inmişse hemen bir doktora gitmek gerekir. Koltuk altı lenf bezlerinin diğer rahatsızlıkları enfeksiyonlar, iltihaplar, Kedi tırnağı hastalığı, lenfanjit, lenfadeniti ayrıca zona suçiçeği de koltuk altı şişlik yapmaktadır.

Lenfoma, lösemi, meme kanseri, akciğer kanserinde de koltuk altında şişlik oluşur. Mantar, tifo, kızamık ve kabakulak hastalıkları ve aşıları, alerjiler nedenli lenf bezlerini şişirebilir. Ayrıca koltuk altı bezeleri, bölgedeki tüyleri alırken oluşan enfeksiyonlar ile spreyler, deodorantların cilde temas ile de oluşabilir.

Koltuk altı lenf bezlerinde oluşan vakaların tedavisi nasıl yapılır?

Koltuk altı lenf bezlerinin şişmesi bir enfeksiyonu haber verebilir. Eğer koltuk altındaki şişlik sertleşiyor ve üzerinde yaralar oluşuyorsa bu bir iltihap ve enfeksiyon belirtisidir. Koltuk altında bir cm. 'den büyük şişlik var ise bu ciddi rahatsızlıkların nedeni olabilir. Lenf bezi ciddi rahatsızlıklarda şişer ve olduğunun iki katına çıkar. Sadece bir bölgeyi etkileyen bir şişlik varsa, önemli değildir. Koltuk altlarında oluşan şişlikler, küçük bir alanda ama daha sonra büyümeye başlarsa veya eğer bir oluşup sonra tekrar kaybolur ve şişlik kol altına ve meme dokusuna kadar inmişse hemen bir doktora gitmek gerekir.

Uzman doktorlar kol altı şişliklerin de taramalar yapacak ve alt yapısında bir rahatsızlık varsa onun tedavisine başlayacaktır. Kadınlarda koltuk altlarından meme dokusuna kadar inen. Özellikle hamilelikten sonra emzirme döneminde şişlikler oluşabilir. Emzirme dönemi bittikten sonra da şişlik kalmışsa doktora gidilir. Eğer bakteri ve enfeksiyon nedeni ile beze oluşmuşsa, ağızdan verilen antibiyotikler ile tedavi yapılır. Kanser türevi alt yapısı olan şişlikler de cerrahi müdahale gerekir.

Koltuk altında ya da kasıkta sivilceye benzeyen fakat çıban şeklinde ağrılı. Kaşıntı olabilen yaralar, hidraedenitis adı verilen hastalığın belirtisidir. Bu hastalık, yağ bezelerinin iltihaplanmasından dolayı kıl çevresinde ve kıl köklerinde sivilce olur, bu sivilceler bulaşıcıdır ve iltihabı bağ dokusuna yayar. Bağ dokularında fistül iltihaplanma, sertlik ve düğümlenme görülmekte sonucunda ise fibröz oluşmaktadır. Oluşan iltihap yağ ve ter bezlerine sıçrar. Bu durum erkek ve kadınlarda aynı oranlarda görülmektedir.

Hekimlerin yapmış oldukları araştırmalarda, bu hastalığı olan kişilerin kesinlikle peynir et ve et ürünlerini. Siyah çay, kahve ve kolalı içecekleri yaklaşık 6 ay kadar tüketmemeleri gerekir, Çünkü et ve et ürünleri de asidoza sebebiyet vermektedir. Akşam yemeği zamanında az miktarda yoğurt, meyve ya da yeşil salata yemeli, sebze çorbası içilmeli. Yüksek oranda vitamin ve mineral tüketilmesi gerekmektedir.

Koltuk altı lenf bezleri bağışıklık sisteminin bir parçası olduğu için bir enfeksiyon ya da soğuk algınlığı gibi yaygın olarak görülen bir hastalık sebebiyle de şişebilir. Bu nedenle lenf bezlerinin basit bir nedenle mi yoksa lenfoma nedeniyle mi şiştiğini doktor kontrol etmeden ve gerekli testler yapılmadan anlamak zordur.
" } ] }