{ "title": "Koltuk Altı Yağ Bezesi", "image": "https://www.beze.gen.tr/images/koltuk-alti-yag-bezesi.jpg", "date": "19.01.2024 13:22:16", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Koltuk Altı Yağ Bezesi, yağ bezeleri yağ ile beslendikleri için vücutta yağ hücrelerinin olduğu her bölgede meydana gelebilir. Koltuk altı da bu bölgelerin başında gelir. Yağ bezeleri genelde deri ile kas arasında kalan bölgelerde görülür. Aslında kadın erkek fark etmeksizin her yaştaki insanların karşılaşabileceği bir durumdur fakat yapılan araştırmalara göre erkeklere nazaran kadınlarda yağ bezelerinin daha sık görüldüğü tespit edilmiştir. Özellikle de yetişkin ve orta yaşlı kişilerde daha çok rastlanır.

Koltuk Altı Yağ Bezesinin Tedavi Edilmesi

Koltuk altı yağ bezesi doğuştan ya da daha sonra oluşmuş olabilir. Yağ bezelerinin oluşmasında en büyük faktörlerden biri vücuttaki yağ üreten hücrelerin diğer hücrelere oranla daha fazla olmasıdır. Fakat bazı yağ bezeleri kişi kilo alsa dahi aynı boyutlarda kalabilir. Bir diğer faktör ise kalıtımsal olarak doğuştan var olmalarıdır. Vücudunda yağ bezesine denk gelen kişilerin telaşa kapılmasına gerek yoktur. Çünkü yağ bezeleri cilt altındaki yağların birikerek oluşturduğu iyi huylu kitlelerdir. Yağ bezeleri kaslar dahil hiçbir şekilde çevre dokulara zarar vermez. Fakat nadiren de olsa kötü huylu kitlelere dönüştüğü de olmuştur. Normalde yağ bezelerinin büyüklüğü nohut tanesi kadar veya birkaç cm çapındadır. Her geçen gün fazlaca büyüme gösteren ve sertleşen bezelerin kötü huylu kitlelere dönüşme olasılığı daha yüksektir. Yağ bezeleri her ne kadar cilt altında oluşsalar da cilt yüzeyinde kabarıklık oluşturur. Yağ bezeleri dokunulduğunda hissedilir şekilde oynar yapıdadırlar. Bu nedenle ara sıra parmak uçlarıyla kontrol ederek büyümeleri gözlemlenebilir. Böylelikle erken tedavi edilmeleri de kolaylaşmış olur. Ayrıca bazı durumlarda yağ bezelerinin sinirlere baskı yaparak ağrıya neden olduğu ya da enfeksiyon nedeniyle iltihaplı yara haline dönüştüğü de görülmüştür. O nedenle böyle bir durumda karşılaşıldığı zaman vakit kaybetmeden mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Bunun için dermatolog, cerrahiye ya da cildiye uzmanından destek alınabilir. Yağ bezesinin oluşmasına neden olan ya da beraberinde getirdiği farklı bir hastalık olup olmadığının araştırılabilmesi için mutlaka doku örneği alınarak laboratuvar analizi yapılması gerekir. Eğer Uzman doktor tarafından gerekli görürse MR, tomografi ya da ultrason da çekilebilir. Bu durumların hepsi kısa sürede hızlı büyüme gösteren ve sertleşen yağ bezeleri için geçerli bir durumdur. Normal büyüklükteki yağ bezeleri için ise lokal anestezi uygulanarak küçük bir operasyonla işlem tamamlanır. Yağ bezesi operasyonunda dikkat edilmesi gereken çok önemli durumlar vardır. Bunlardan en önemlisi yağ bezesinin etrafında yer alan kapsülün zarar görmeden ve bütün olarak alınmasıdır. Aksi takdirde kapsül patlayarak içindeki sıvı etraftaki yağ hücrelerine doğru dağılmaya başlar. Bu da hem o bölgede hem de çevre dokularda yeni yağ bezelerinin görülmesine neden olur. O nedenle fazla büyük olmayan yağ bezeleri için bazı durumlarda bu riski yaşamamak için liposuction yöntemi de kullanılabilir. Normal şartlarda yağ bezelerinin çoğu küçük boyda olduğu için operasyon yapılması pek tercih edilmez. Fakat bazı kişiler estetik açıdan rahatsızlık duyduğu için operasyonla aldırmak ister.

Koltuk Altı Yağ Bezesinden Korunma Yöntemleri Nelerdir?

Koltuk altı yağ bezesinin operasyon ile alınması vücutta yeniden yağ bezesi oluşmayacağı anlamına gelmez. Yağ bezesi aynı yerde olmasa bile farklı bölgelerde kendini tekrar edebilir. O nedenle günlük yaşamda bazı kurallara dikkat ederek en azından yağ bezesi oluşumu bir nebze olsun engellenebilir. Bunun için öncelikli olarak genel hijyen kurallarına uymaya dikkat edilmelidir. Cilt tipine uygun ve çok yağlı kremler tercih edilmemelidir. Terlemeye karşı kullanılan koltuk altı stick ve deodorantları özenle seçilmelidir. Koltuk altındaki kılların alınmasında ter yöne jilet kullanılmamasına dikkat edilmelidir. Ayrıca beslenme alışkanlıklarına da dikkat edilmelidir. Yağlı yiyecekler cilt altındaki yağ hücrelerini beslediği için tüketiminden kaçınılmalıdır. Günde en az 2 litre su tüketerek vücuttaki yağ ve su oranlarının dengelenmesine yardımcı olunmalıdır.
" } ] }