{ "title": "Kulak Arkası Beze", "image": "https://www.beze.gen.tr/images/kulak-arkasi-beze.jpg", "date": "21.01.2024 02:05:22", "author": "Ayşenur Akgül", "article": [ { "article": "
Kulak Arkası Beze, Vücudumuzun kulak arkası bölümlerinde lenf düğümleri bulunur. Kulalar dışında boyunda ve kolların arkasında da bulunan lenf düğümleri fasulye şeklindedir. Ayrıca kanımızda ve vücudumuzda bulunan atık maddelerin vücuttan atılmasına neden olurlar. Lenf düğümleri vücuda giren bakteri ve virüs gibi zararlı maddelere karşı antikor üretirler ve vücudumuzun korunmasına neden olurlar. Bunun sonucunda lenf düğümleri şişer ve kişiye rahatsızlık hissi verebilir.

Kulak Arkası Beze Neden Olur?

Kulak arkasında bezeye neden olan birçok neden vardır. Bunlardan en önemlileri enfeksiyonlar, yaralanmalar, bağışıklık sistemi hastalıkları ve kanserdir. Kulak arkasında bezeye neden olan etken bakteri kaynaklı olabilir. Vücuda giren bakterilerle savaşmak için lenf düğümleri antikor üretir. Bunun sonucunda da kulak arkasında beze meydana gelir. Mantar enfeksiyonu vücudun kulak arkasında bezelenmeye neden olabilir. Buda ciltte kaşıntıya ve saç kaybına neden olabilir. Ağız içinde oluşan bakterilenme de kulak arkasında bezelenmeye neden olabilir. Boyunda yaralanma sonucu vücut yaralanmayı iyileştirmeye çalıştığı için lenf düğümleri şişebilir. Buda kulak arkasında beze oluşmasına neden olabilir. El ayak ve vücudun farklı yerlerinde oluşan yaralarda kulak arkasında beze oluşumuna neden olabilir. Bağışıklık sistemi hastalıklarından kaynaklanan kulak arkasında beze oluşumu yaşanabilir. Bazı kanser türleri lenf düğümlerinin etkilenmesine neden olur bu da kulak arkasında beze oluşmasını sağlar.

Kulak Arkası Beze Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kulak arkasında beze tedavisinde hastalığın ciddiyetine göre tedavi edilir. Yani hastalık ciddi değilse evde uygulanan tedavi yöntemleri sonucu hastalık iyileşir. Evde tedavide sıcak kompres hastalığa iyi gelir. Fakat derinizin yanmaması için çok fazla sıcak uygulamaktan kaçının. Evde yapacağınız sıcak çorba, sıcak çay gibi içecekler de kulak arkası bezenin geçmesine yardımcı olur. Fakat ciddi bir durum söz konusu ise bir kulak burun boğaz doktoruna başvurmanızda fayda vardır. Doktor yaptığı testler sonucunda size rahatlatıcı iğne serum veya ilaç verir. İlaçların düzenli kullanımı sonucunda kulak arkası bezeleri küçülür. Bunun dışında kulak arkasında oluşan beze haftalardır şişkin ve inmiyorsa, üzeri kızarmış ve ağrı varsa veya geceleri terliyorsanız acilen bir doktora başvurmanız gerekir. Çünkü yukarıda saydığımız belirtiler ciddi bir rahatsızlığın nedeni olabilir ve hiç beklemediğiniz durumlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle bu tarz belirtileri yaşadığınızda ihmal etmeyin hemen bir doktora başvurun.
" } ] }