{ "title": "Kulak Arkasında Yağ Bezesi", "image": "https://www.beze.gen.tr/images/kulak-arkasinda-yag-bezesi.jpg", "date": "21.01.2024 13:23:30", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Kulak arkasında yağ bezesi, parmak uçlarıyla yerinden oynatılabilir, çok serttir, genellikle beyaz, sarı ve cilt renginde olurlar, ağrı yapmazlar. Yağ bezesi oluşmasının başlıca sebebi cilde yağ sağlayan yağ bezlerinin gözeneklerinin tıkanmasıdır. Yağ bezelerinin oluşma sebebi genellikle cildin aşırı yağ üretimi, yağlı ciltlerin yağ bezesi oluşumuna daha yatkın olması ve güneş ışığı önemli etkenler arasındadır.

Yağ bezesini bir diğer adı“epidermal kist” olan yağ bezeleri en sık kulak arkası, yüz veya sırtta oluşur. İçi yağ ile yani sebumla dolu olan bu kistler genellikle zararsızdır ve çoğunlukla herhangi bir tedaviye gerek kalmadan kısa zamanda geçer. Büyük yağ bezelerinin enfeksiyon kapma riski daha büyüktür. Bazı durumlarda yağ bezesi çok büyükse, ağrı yapmaya başladıysa veya enfeksiyon kapıp bölgede iltihaplanma oluşmuşsa Uzman bir hekim tarafından tedavi edilmesi gerekir.

Kulak arkasında yağ bezesi neden olur?

Enfeksiyonlar; kulak arkası yağ bezesinin şişiren nedenler bakteri, virüs ve mantar kaynaklı olabilir. Vücuda bir bakteri girdiğinde vücut bu bakteri ile savaşmak için antikorlar üretmektedir. Antikor üretimden kaynaklı olarak bu lenf düğümlerinde şişme meydana gelmektedir. Eğer kulak arkasında bir yağ bezesi şişmesi var ise bu gözde, kulakta ve saç derisinde bir enfeksiyon olduğu belirtisi olabilir. Bu bir alerjik reaksiyon göstergesi de olabilmektedir.

Yaralanma; boyun kısmında yaralanma sonucunda vücut kendini iyileştirmeye çalıştığı için kulak arkasında yağ bezeleri oluşabilmektedir. Bu bölgelerdeki kesikler bu olasılıkları arttırmaktadır. Vücut enfeksiyon kapmasına karşı savaşıyor olabilir.

Bağışıklık sistemi hastalıkları da kulak arkası yağ bezesi oluşumunda etkendir. Haşimato ve deri veremi gibi hastalıklar bağışıklık sistemi hastalıklarıdır.

Kanser; kulak arkasında beze oluşumu var ise bir tümörden dolayı vücudun alarma geçtiğinin habercisi olmaktadır. Kan kanseri, lenfoma gibi hastalıklı hücrelerin vücutta dolaşmasına neden olan kanserlerin en yaygın belirtisidir.

Kulak Arkasında Yağ Bezesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Epidermal kist, yağ bezesi enfeksiyon kaptığında zamanla iltihap akmaya başlar. Bu durumda bölgenin temizliğine özen göstermeniz gerekir. Çünkü virüs ve bakteri kapma riski oldukça yüksektir. Yağ bezesi enfeksiyon kapmışsa, rengi kırmızıya dönerse, o bölge çok şişmişse, çok fazla miktarda iltihap akıyorsa, çok büyükse ve ağrı yapmaya başladıysa mutlaka Uzman bir hekime muayene olmanız gerekmektedir. Eğer geceleri terliyorsanız, ateşiniz çıkıyorsa ve gereksiz yere kilo kaybı yaşıyorsanız acil doktora başvurmanız gerekmektedir. Kulak arkasını etkileyen daha ciddi bir hastalığın habercisi olabilir. Uzman hekim tarafından kulak arkasında yağ bezesinin olduğu bölgeden ince iğne yardımı ile biyopsi alınır. Yapılan incelemelerin sonuçlarına göre cerrahi müdahale ya da diğer tedavi yöntemleri Uzman hekimler tarafından uygulanır. Bu tedaviler antibiyotik, kemoterapi, radyoterapi uygulanabilir.
" } ] }