{ "title": "Kulakta Yağ Bezesi", "image": "https://www.beze.gen.tr/images/kulakta-yag-bezesi.jpg", "date": "21.01.2024 17:30:00", "author": "Betül KIZILKAYA", "article": [ { "article": "
Kulakta yağ bezesi, Yağ bezelerinin çeşitleri bulunmaktadır. Enfeksiyona bağlı olarak oluşanı, tümörden kaynaklı yağ bezeleri olmaktadır. Bu oluşan yağ bezeleri tekli ya da çoklu şekilde oluşabilmektedir. Bazı bezeler sert bazıları yumuşak olabileceği gibi ağrılı ya da ağrısız olanları olabilmektedir. Bu yağ bezelerinin bazıları çok hızlı bir şekilde büyüyebileceği gibi bazıları ise büyümez. Kulakta meydana gelen yağ bezeleri kulak memesinde, kulak arkasında ya da kulak kanalında meydana gelebilmektedir. Kulak kanalında meydana gelen yağ bezeleri osteom ve de ekzostoz gibi çeşitleri bulunur ve bunlarda tümöre neden olmaktadır. Kulak arkasında meydana gelen şişme, ağrı gibi bezeye mastoidit adı verilmektedir. Bulaşıcı rahatsızlıklarla da beze oluşabilir. Yumuşak dokularda ya da deride meydana gelen kötü ve iyi huylu tümörlerde kulaklarda beze oluşumuna sebep olabilir. Kulaklarda meydana gelen bezelerin diğer bir sebebi ise içi sıvı dolu olan kistlerdir. Bu kistler vücudun her yerinde ortaya çıkabileceği gibi kulaklarda da doğumla birlikte ya da iltihap, tümörden dolayı ortaya çıkabilir. Enfeksiyon ya da bulaşıcı rahatsızlıklar sonucunda ortaya çıkan bezeler genellikle geçicidir ve antibiyotiklerle tedavi edilebilir. Kalıcı olan bezeler ise büyüme yapar ve tümörleri oluşturabilirler ve sonunda kansere dönüşme durumu olabilir.

Kulakta yağ bezesi nedenleri ve belirtileri nelerdir?

Kulakta oluşan bezelerin belirtileri kulaklarda kaşıntı, sarı akıntı, kızarma, dokunduğun kısımda hassaslık oluşması, ağrı meydana gelmesi, baş ağrısı, öksürük, ateş ve titreme olması, burun akması, boğaz ağrısı, terleme, nedeni belli olmayan kilo kaybı olması gibi durumlarda kulaklarda beze oluşabilir. Bu oluşan bezeler genellikle geçici durumdur ama doktora başvurulması gerekir. Kulak bölgesine alınan darbelerde şişmeye buna bağlı olarak kulakta yağ bezesi oluşumuna sebep olabilir. Böcek sokmaları da bazı durumlarda beze oluşumuna neden olabilir. Kabakulak rahatsızlığı ve solunum yollarında meydana gelen iltihaplanmalar da beze oluşturabilir. Kulak bölgesinde irin şeklinde sivilce çıkması ya da çeşitli apseler de beze oluşumuna sebep olur. Cilt kanseri ya da lenf kanseri de kulakta beze oluşumuyla birlikte baş gösterebilir. Bağ dokuda oluşan kötü huylu tümörler ya da iyi huylu yağ büyümesi de beze yapar. Bunlardan hangi sebeple çıkmış olduğunu öğrenmek için mutlaka bir hekime başvurulup ihmal edilmemelidir. Kötü huylu tümörlerden kaynaklanan bir beze ise ona göre teşhis konulup tedavi yöntemlerine bakılmalıdır. Basit küçük yağ bezeleri ise doktorun uygun gördüğü antibiyotik tedavisi ile geçmektedir.
" } ] }