{ "title": "Lenf Bezi İltihabı", "image": "https://www.beze.gen.tr/images/lenf-bezi-iltihabi(2).jpg", "date": "20.01.2024 11:46:55", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Lenf bezi iltihabı, insan vücudunun hemen hemen her yerinde meydana gelebilecek bir durumdur. İlk olarak vücutta şişliklere neden olan bu durum aynı zamanda estetik problemleri de ortaya çıkaracaktır. Lenf bezi iltihabı vücudun belirli yerlerinde çok daha yaygın bir şekilde görülmektedir. Aslında bunun nedeni bu bölgelerde lenf bezlerinin daha yoğun olarak ortaya çıkmasıdır. Bu bölgeler boyun, koltuk altı ve kasık bölgeleridir. İnsanlarda görülen lenf bezi iltihabı yüzde yetmiş oranında bu bölgelerde görülmektedir. Bu sorunun meydana gelmesi durumunda birçok farklı belirti ortaya çıkmaktadır. Bu belirtiler insanlarda ciddi bir şekilde etkilere neden olduğu için insanlar bu durumdan rahatsızlık duyarak tedavi olmak isterler. Lenf bezleri, insan vücudunda bulunan besin maddelerinin, artık doku sıvılarının ve akyuvarların toplanmasında rol oynamaktadır. Böylesine önemli bir görevi olan organın iltihaplanması, bu organın görevlerini yapmasını engelleyecektir. Bu nedenle ortaya çıkan lenf bezi iltihabı kesinlikle tedavi edilmelidir. Lenf bezinde oluşmuş olan iltihaplara tıbbi olarak antibiyotiklerle müdahale edilmektedir. Çünkü vücutta meydana gelen iltihapların birçoğu cerrahi operasyon yapılmadan sadece antibiyotik tedavisi ile çözülür. Fakat aşırı ilerlemiş olan lenf bezi iltihaplanması için acil durumların ve büyük problemlerin önüne geçmek için bazı cerrahi operasyonlar yapılabilmektedir.

Lenf bezi iltihabı neden olur?

Enfeksiyonlar: Gerek besin yoluyla gerekse insanlarda deri yoluyla vücuda giren zararlı mikroorganizmalar ve virüsler, direk olarak vücutta iltihaplanmaların oluşmasına neden olmaktadır. Bunların dışında parazitler, mantarlar, mayalar vücutta bu gibi etkilere neden olabilir. Günümüzde karşılaşılan lenf bezi iltihabı problemlerinden yüzde otuz beşi bu nedene bağlı olarak karşımıza çıkmaktadır. Eğer lenf bezi iltihabı bir enfeksiyon nedeniyle ortaya çıkmışsa bu durumda ortaya çıkan sorunla birlikte şişlikler ağrılı olarak görülecektir.

Tümörler: İnsanlarda vücut hücrelerinin kontrolsüz bir şekilde çoğalması durumunda kanser yani tümör oluşumu meydana gelir. Bu şekilde oluşan tümörler lenf bezlerinde iltihaplanmalara neden olarak karşımıza çıkar. Günümüzde özellikle lösemi hastalığı lenf bezi iltihabı oluşumuna neden olur.

Yabancı maddeler: Vücuda giren birçok toksin madde ya da bu etkiyi gösteren maddeler lenf bezi iltihabına neden olur. Çok fazla çeşidi olan bu maddeler kimi zaman arı iğnesinin içerisinde bile bulunur. Vücuda giren ve vücutta birikme gösteren lenf bezi iltihabına neden olarak toksin maddeleri örnek verebiliriz.

Lenf bezi iltihabı nasıl tedavi edilir?

Lenf bezi iltihabı oluşu sonrasında bu durum direk olarak apse oluşumuna neden olur ve insanların en büyük şikâyeti apselerin şişmesi ve hafif ağrılara neden olmasıdır. Bu durumlarda bazı insanlarda apselerin aşırı büyük olması nedeniyle apselerde boşaltım gerçekleştirilmesi gerekir. Bu durumlarda lenf bezi iltihabı olan bölgede oluşan apse lokal anestezi altında boşaltılarak kişi rahatlatılır. Boşaltım işlemi sonrasında tekrar iltihap birikimini engellemek için ilaç tedavileri yapılır.

Bir diğer tedavi yöntemi ise varsa tümör tedavisidir. Genellikle kanser tedavileriyle çözüme kavuşturulan tümörler ortadan kaldırıldığında iltihaplanma da ortadan kalkar. Son olarak sorun eğer enfeksiyonlardan kaynaklanıyorsa bu durumlarda da ilaçlarla enfeksiyon tedavileri yapılır.
" } ] }