{ "title": "Parotis Bezi Ameliyatı", "image": "https://www.beze.gen.tr/images/parotis-bezi-ameliyati.jpg", "date": "19.01.2024 22:31:13", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Parotis bezi ameliyatı, parotis bezi vücudumuzda bulunan dört büyük tükürük bezinden biridir. Kulağın ön kısmına yerleşmişlerdir. Tükürük bezi ameliyatları genellikle tümör, taş ve müzmin iltihaplar yüzünden yapılır. Parotis bezini en fazla tümörler etkiler. Parotis bezi ameliyatı kolayca küçük bir kesi yardımıyla yapılabilir. Genellikle bezin alınmasına gerek kalmadan operasyon tamamlanır. Fakat bazı hallerde bezin de alınması gerekebilir. Parotis bezi ameliyatı kendine has özel bir durum içerir. Çünkü parotis bezi içinden yüzde mimik hareketlerinin yapılmasını sağlayan yüz siniri geçmektedir. Bu yüz sinirinin dalı da aynı zamanda çene altı tükürük beziyle komşuluk yapar. Bu nedenle ameliyat esnasında yüz sinir ya da dallarında zedelenme olabilir. Bunun etkisiyle yanak, alın ve dudak hareketlerinde geçici olan, bazen de kalıcı olan hasarlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle ameliyatın bir Uzman tarafından yapılması önerilir.

Parotis bezi ameliyatı sonrası ortaya çıkan yüz felci ödem kaynaklı olursa, birkaç günde kendiliğinden geçer. Ancak sinir kazayla kesilirse ya da hasarlandıysa gecikmeden sinirin tamir edilmesi gerekir. Nadir olarak parotis bezi ameliyatlarından bazılarında yemek yerken kulakta ya da yanakta terleme etkisi ortaya çıkabilir. Ancak bu durum hekimden kaynaklanmaz, tamamen rastlantısal bir sorundur. Bazı ilaçlarla bu sorun kontrol altında tutulabilir.

Parotis bezi ameliyatı nasıl yapılır, komplikasyonları var mı?

Tükürük bezi ameliyatları genellikle lokal anestezi ile yapılır. Ancak bazı operasyonlar narkoz altında yapılabilir. Genellikle genel anestezi kullanılır. Bir Uzman tarafından dikkatli şekilde operasyon yapıldığı takdirde, kolay bir ameliyat olduğu söylenebilir. Parotis bezi ameliyatı bezin içinden geçen yüz sinirinden kaynaklı bazı komplikasyonlara yol açabilir. Bu nedenle operasyonun en fazla görülen yan etkisi yüz siniri ve dallarındaki zedelenmedir. Böyle bir sorun yaşanırsa, ameliyattan sonra dudağın bu bölümündeki kenarın dışa çekilmesi zorlaşır, gülerken, ıslık çalma gibi eylemlerde sorun daha bariz hissedilir. Yüz siniri tamamen zedelenirse ya da ameliyatta kesilirse bunun geriye dönüşü olmaz. Ancak sinirde anatomik bütünlük bozulmadıysa, sadece operasyondaki zorlamayla şişlik, ödem gibi sorunlar oluştuysa, parotis bezi ameliyatından bir süre sonra düzelme olasılığı bulunur.

Parotis bezi ameliyatı sonrasında öyle sorunlar yaşanırsa, iyileşme için 5-6 ay kadar bir süre geçmelidir. Dil hareketlerinin olmasını sağlayan sinir, yapısal olarak büyüktür. Fark edilmemesi mümkün değildir. Ameliyatta büyük bir aksilik ortaya çıkmadıkça yüz sinirinin zedelenme olasılığı oldukça düşüktür. Ancak buna rağmen sinirde zedelenme olursa, dilde bu tarafta olan hareketlerde bozulma olur. Hastalara dilini çıkarması söylenirse, hasarlı tarafta dilin ucunda kayma, konuşma ve yutma esnasında üçlük çekme gibi sorunlar ortaya çıkabilir.

Parotis bezi ameliyatında bunun dışında ameliyat yapılan yerde hematom denilen kan pıhtısı toplanma yüzünden şişme gibi sorunlarda yaşanabilir. Bu durumda ameliyat edilen yerin yeniden açılması gerekebilir. Eğer tükürük bezinin tamamen alınması gerekirse, bu ağız ve boğaz yapısında fizyolojik bozulmaya neden olmaz. Çünkü diğer tükürük bezleri fonksiyonları yerine getirebilir. Ameliyat yeri estetik dikişler yardımıyla kapatılır. Genellikle 6-7 gün sonra dikişler alınır.
" } ] }