{ "title": "Parotis Bezi", "image": "https://www.beze.gen.tr/images/parotis-bezi.jpg", "date": "20.01.2024 09:54:29", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Parotis bezi, iki kulağın önünde yerleşmiş tükürük bezidir. Sindirimin başladığı ağızda, besinlerin çiğnenmesi ve yutmaya hazır edilmesi için tükürük salgısının işlevi önemlidir. Bunun yanında dişler, boğaz, ağız, gırtlak ve ses telleri içinde tükürük salgısı önemli vazifeler üstlenmiştir. Ağız ve boğazda sayısız küçük tükürük bezleri vardır. Ancak yüzün iki tarafına yerleşmiş olan ve küçük kanallarla ağız boşluğuna bağlantı yapan büyük tükürük bezleri de vardır. Parotis bezi de bunlar arasındadır. Kulakların ön tarafında yerleşmiştir. Bunların dışında dört tane daha büyük tükürük bezi vardır. Her gün litrelerce tükürük salgılar, bunlarda her gün yutulur. Normalde parotis bezi ve diğer tükürük bezleri sağlıklı şekilde işlev gördüklerinde sorun yaşanmaz. Ancak sorun çıktığı zaman bazı rahatsızlıklar oluşur.

Parotis bezi hastalıkları

Parotis bezi iltihabı: Diğer dokularda olduğu gibi tükürük bezleri de iltihaplanabilir. Bu iltihapların en bilineni kabakulak hastalığıdır. Özellikle çocukluk döneminde ortaya çıkan daha çok parotis bezinde şişmeye neden olan virüs enfeksiyonu aşılamanın yaygınlaşmasıyla giderek azalmaktadır. Erişkinlerde ortaya çıkan tükürük bezi enfeksiyonları bazen ağır hastalıklar sonrasında, operasyonlardan sonra da oluşabilir. Bazen tükürük kanalında oluşan taşların tıkanmaya neden olmasıyla iltihaplanma oluşabilir. Bunlar antibiyotik tedavisiyle iyileştirilebilir.

Tükürük bezi taşları: Parotis bezinde nadir de olsa taş oluşumu ortaya çıkabilir. Taşlara bağlı olarak enfeksiyonlar görülebilir. Taş oluşumunda parotis bezinin olduğu kulak önünde şişlik meydana gelir. Tedavi için taşın ağzın içinden çıkarılması gerekir. Eğer taş nedeniyle iltihap kronikleşirse, operasyonla parotis bezinin çıkarılması gerekir.

Sjögren Sendromu: bu rahatsızlık romatizmal hastalıkların sınıfındadır ve tükürük bezlerini etkiler. Bağışıklık sistemi tükürük bezlerine saldırdığında ortaya çıkan rahatsızlık, ciddi derecede ağız ve göz kuruluğu etkisi gösterir.

Parotis bezi tümörleri

Tükürük bezleri de tümörlerden etkilenebilir. Parotis bezi tümörlerden en fazla etkilenen tükürük bezidir. Genellikle iyi huylu tümörler parotis bezinde izlenir. Tümörler parotis bezinin olduğu kulak önünde ya da kulak memesinde şişliklere yol açar. İyi huylu tümörler genellikle fark edilmeden, ağrıya neden olmadan yıllarca bulunduğu yerde kalabilir. Kötü huylu tümörler ise hızlı bir ilerleme gösterir. Ağrı, ciltte yara, lenf bezi büyümesi gibi etkilere neden olur. Parotis bezi tümörleri için yapılan muayene sonrasında, ultrason, MR, tomografi gibi tetkiklerle tanı konabilir. Bunun yanında ince iğne aspirasyon biyopsisi yapılarak tümörün türü hakkında bilgi sahibi olunur. Ancak bazen tümörün hepsinin çıkarılması ve patolojik incelemenin yapılması gerekebilir. Parotis tümörü teşhis edildiğinde, cerrahi olarak tedavisine karar verilir.
" } ] }