{ "title": "Ter Bezi İltihabı", "image": "https://www.beze.gen.tr/images/ter-bezi-iltihabi(1).jpg", "date": "19.01.2024 12:46:40", "author": "seval sarıboya", "article": [ { "article": "
Ter Bezi İltihabı, İnsan yapısında terleme fonksiyonlarını yapan ter bezleri vardır. Bunlar \"Apokrin\" ve \"Erkin\" olmak üzere ikiye ayrılır. Apokrin ter bezi koltuk altı, göğüs kafesi ve göz kapaklarında bulunur. Erkin ter bezi avuç içi, ayak tabanı ve saç diplerinde bulunur. Ter bezi alt deride bulunur ve ter salgılayan bu bez, iplik yumağına benzer. Genellikle bir kanal vasıtasıyla dışarı açılır. Ter bezi silindir hücrelerden oluşan bir epitelyumdur. Bunu çevreleyen çok sayıda kılcal lenf damarları ile kaplıdır. Bu rahatsızlık ter bezlerinin iltihaplanması sonucu ortaya çıkar. Özellikle koltuk altında ve vücudun bacak kısmında görülür. Erkeklerde ve bayanlarda da aynı oranda görülebiliyor. Ter bezi iltihabı hastalığı genellikle kıl kökünün iltihaplanması ile meydana gelir. Öncelikle küçük bir apse olarak başlangıç gösterir. Ancak ilerleyen zamanlarda daha fazla tekrarlayan bir şekil alır. Bundan sonra oluştuğu yerde bazı yaralara neden olur. Bu hastalığın erken dönemlerinde lezyonlar şişer ve apse haline gelir ve zaman içerisinde kendiliğinden drene olarak akıtırlar. Bu iltihaplı apseler akıtılsa dahi belirli bir zaman sonra iç kısımları yeniden oluşmaya başlar. Bu durumda apselerin içi tekrar oluştuğu zaman, kıl kökü iltihabı olarak ortaya çıkar. Aynı bölgede tekrarlayan iltihaplanmalar apselerin çevresinde lezyonlar oluşturur ve bu lezyonlar birbirleri ile birleşme eğilimleri gösterir. Bundan dolayı ter bezi iltihabı, aşırı terleme ve havasızlık gibi sebepleri arasındadır. Bazen yağ bezlerinin sıkıştırılması sonucunda da gelişim gösterir. Bu yüzden iltihaplı apselerin akıtılıp yeniden oluşması halinde, o bölgede bulunan derinin kalınlaşmasına yol açar ve ağrılarla birlikte yara izlerinin meydana gelmesine neden olurlar.

Ter Bezi İltihabı Belirtileri Nelerdir?

Şiddetli bir şekilde meydana gelen ağrılardır. Bu ağrılar, hastalığın ilerlemesine bağlı olarak giderek daha büyük ağrılara sebep olarak rahatsızlıkları ortaya çıkarır. Şayet koltuk altındaki iltihap aşırı bir şekilde büyüme gösterir ise bir delikten dışarı akar. Diğer bir belirtisi ise koltuk altında sertlik oluşumu meydana gelmesidir. Bu sertlik iltihabın büyüklük derecesine göre değişkenlik gösterir ve koltuk altında hissedilebilir. Bu bölgelerde yağ bezlerinin iltihaplanması ile kıl köklerinde bir çeşit sivilce oluşur ve dokuya yayılır. Bakteriyel olduğu için bulaşıcı özelliğine sahiptir. Bu bölgelerde düğümlenmelere ve dolayısıyla sertleşmelere sebep olur. İlk zamanlar mercimek büyüklüğünde düğümler şeklini andırır. Daha sonra zamanla derinleşir, apse olur, deri rengi koyulaşır ve ağrı da artar.

Ter Bezi İltihabı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Antibiyotikler; Bakteri kaynaklı olan kıl kökü iltihabında cilde fusidik asit ya da mupirosin gibi antibiyotik kremler sürülebilir. Şiddetli ya da sürekli yenilenen ter bezi iltihabında, fluklosasilin ya da eritromisin gibi antibiyotik haplar tedavide tavsiye edilmektedir.

Ketokonazol; Maya kaynaklı kıl kökü iltihabında flukonazol, itrakonazol gibi ketokonazol kremler, şampuan ya da haplar kullanılır.

Virüs İlaçları; Virüs kaynaklı olan kıl kökü iltihabında asiklovir, valasiklovir ya da famsiklovir ilaçların 10 günlük kullanımları önerilir.

Kurtçuk İlacı; Kurtçuklardan kaynaklanan vakalarda permetrin kremler kullanılabilir. Ayrıca malatiyon gibi losyon da önerilmektedir.
" } ] }