{ "title": "Ter Bezleri", "image": "https://www.beze.gen.tr/images/ter-bezleri.jpg", "date": "20.01.2024 10:18:54", "author": "Esma KOÇ", "article": [ { "article": "Ter bezleri, insan vücudunun derisinde 3 milyon civarında bulunurlar. Görüntüleri tüp şeklinde olup yumakların kıvrılmış halini andırır. Terbezlerimiz koltuk altı, avuç içi, ayak tabanı, yüz bölgelerinde fazla bulunmaktadır. İnsan vücudunda bir günde salgıladığı ter 1000 santimetreküpe yakındır. Vücut derimizin sıcaklığını düzenler. Ter bezleri vücutta ikiye ayrılmaktadır. Bunlar ekrin ve apokrindir.

Ter bezleri çeşitleri

Ekrin ter bezi: bu bezler hemen hemen vücudumuzun her yerinde yaygın bir şekilde vardır. Genellikle bulundukları yerler avuç içi, ayak tabanı ve koltuk altıdır. Ter bezlerinin ter salgısını sağlayan glomerül bölümünde yer almaktadır. Glomerül bölümünde derinin katlarında bulunmaktadır. Ter salgısı Glomerül bölgesindeki epitel hücreler tarafından hazırlanır. Bu ter salgısı kıvrımlı bir kanal sayesinde derinin üstüne boşaltılır. Ekrin ter bezleri yapısal olarak asit kimyasalının andırmaktadır.

Apokrin ter bezi: Ekrin ter bezleriyle bazı özellikleri çoğu özellikleri benzemektedir. Farklı olan özellikleri ise apokrin ter bezinin bulunduğu yerler açısından farklıdır. Meme başı, koltuk altı, anus çevresi, memenin areolası, göz kapakları, genital bölgelerde bulunur. Bu bölgelere ait özel kokular oluşturmaktadır.

Ter bezi rahatsızlığı

Ter bezlerinde oluşan rahatsızlıkta iltihap oluşmasıdır. Çoğunlukla koltuk altı, kuyruk sokumu ve kasıkta çevresinde oluşan yaygın akıntı ve ağrılı bir iltihaplanma oluşur. Ter bezine yakın olan kıl kökünün iltihaplanması ile oluşan rahatsızlıktır. Başlangıç evresi kendini ufak bir apne olarak gösterir. Zaman geçtik hep tekrarlanır. Rahatsızlığın oluştuğu yerde yaralar oluşmaya başlar. Rahatsızlığın ilk evrelerinde lezyonlar şişme meydana gelir. Apseler oluşur. Bu apseler boşaltılsa da ilerleyen zamanda tekrarlayarak içleri yeniden dolar. Tekrarlayıp bu boşlukların dolmasına ise kıl kökü iltihabı denir.

Ter bezi iltihabı belirtileri nelerdir?

Kızarıklık, kaşıntı, şişme, apse ve iltihaplı akıntı belirtilerini gösterir.

Ter bezi iltihabı neden olur?

Ailesinde bu tarz rahatsızlıklar olanlar. Sigara kullananlar. Obezite ve şişman olanlar. Hormon kullananlarda gözüken rahatsızlıktır.

Ter bezi iltihabı tedavisi nasıl yapılır?

Hastalığın erken evrelerinde doktorlar tarafından lezyonlara yapılan lokal bakımlar önerilir. Sıcak su banyoları tavsiye edilir. Süt ve süt ürünlerinin tüketimi yasaklanır. Diyet uygulaması uygulanır. Antibiyoterapi gibi tedavi yöntemleri uygulanır. Bu teknikler başlangıç soğutma tedavisidir. Durumu ciddileşmiş olan yani kronik aşamasında olan rahatsızlıkta ağrı durumu şiddetlidir. Derin olan yaralar akıntısı şiddetliyse bu lezyonların çıkarılması lazımdır. Akıntı şiddetli değil ise sinüs traktusların üst kısmı alınır. Lezyonlarda iltihap sürekli tekrarlıyorsa ayakta cerrahi yöntem uygulanır. Ter bezleri iltihabında doktorlar genellikle hastaların ilk tercihi lokal anestezi ve geniş rezeksiyon yapılmamasıdır. Geniş ekizyon uygulamasında ise apsenin tekrarlama olasılığı neredeyse hiç denecek kadar azdır.
" } ] }