{ "title": "Tiroid Bezi İltihabı", "image": "https://www.beze.gen.tr/images/tiroid-bezi-iltihabi.jpg", "date": "21.01.2024 10:14:48", "author": "Utku Batuhan Özen", "article": [ { "article": "Tiroit Bezinin İltihaplanması, tıp dilinde tiroidit olarak adlandırılır. Tiroit bezinin iltihaplanması, tiroit bezinde depolanmış olan hormonların, kan dolaşımına dökülmesi ve buna bağlı olarak da hormonların yükselmesiyle terleme, çarpıntı gibi fiziksel ve çeşitli psikolojik sorunlara neden olur. Genellikle geçici bir iltihaplanma olayıdır ve iltihaplanma, hastaların genelinde kendiliğinden düzelir ve tiroit bezinin çalışması normal seyrine geri döner.

Yukarıda da bahsettiğim gibi virüslerin yaptığı tiroit bezi iltihabı kendini göstermeden, belirgin ve ciddi ağrı ortaya çıkmadan 1-2 hafta önce hastada ateş, yorgunluk, yutkunamama, kas ve boğaz ağrısı ve hatta farenjit bile görülebilir. Ağrı ortaya çıktıktan sonra ise bu ağrı kulaklara ve çeneye, tiroit bezinin ağrı oluşan tarafından diğer tarafa yayılabilir veya bunların aksine bu ağrı, meydana geldiği yerde kalır ve yayılmaz. Ağrının meydana gelmesiyle oluşan yutkunamama veya baş hareketleri ile bazı hastalarda da uyurken ağrı daha fazla olur. Zamanla iltihabın oluştu bölge hassaslaşır ve sertleşir.

Tiroit bezinin iltihaplanmasının yani tiroiditin iki çeşidi bulunur ve bunlar da hastalığın çeşitlerine ve belirtilerine göre kendi içlerinde farklılaşırlar;
Akut süpüratif tiroidit, tiroit bezi iltihaplarının en nadir bulunan formudur ve apse ile seyreder. Tiroit ve boynun ön kısmında oluşan ağrı, ateş, disfaji görülür ve titreme vardır. Tedavide antibiyotik ve drenaj kullanılır.

Kronik lenfositik tiroidit, bilinen adıyla Hashimoto hastalığı ise hipotiroidizme neden olur ve kadınlarda 15 kat daha sıklıkla olmak üzere, genelde ise 15-30 yaş arasında görülür. Tiroitte büyüme, ağrı ve hassasiyet yapar.

Subakut tiroidit (Dev hücreli tiroidit, granülomatöz), kadınlarda 5 kat sıklıkla olmak üzere genelde 20 ile 40 yaş arasındaki kişilerde görülür. Tek veya iki taraflı tiroit ağrısı, ateş ve halsizlik görülür. Tedavi olarak NSAİD yani steroid dışı yangı önleyici ilaçlar ve aspirin, aspirin işe yaramazsa da steroid kullanılır.

Riedel Tiroidit (İnvazif fibröz tiroidit), akut süpüratif tiroidit gibi oldukça nadirdir ve fibrozis e bağlı olarak da tiroit taş gibi serttir. Tedavide eğer bası semptomları varsa ameliyat, eğer hipotiroidi varsa da hormon replasmanı yapılır.

Tiroit bezinin iltihaplanması hastalığın başlangıcı

İlk başlarda tiroit bezi iltihabı nedeniyle tiroit bezinde hasarlar oluşur ve bezdeki hormonlar, bezdeki oluşan hasarlar nedeniyle kan dolaşımına dökülmeye başlar. Bu dönem 1-2 ay sürebilir. Bu süreç içinde tiroit bezi, tiroit sintigrafisinde gözükmez fakat vücuttaki kanın iltihaplandığını ve tiroit bezinin aşırı çalıştığını gösteren bulgular fark edilebilir.
" } ] }