{ "title": "Tiroid Bezi Nodülleri", "image": "https://www.beze.gen.tr/images/tiroid-bezi-nodulleri.jpg", "date": "20.01.2024 02:23:01", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Tiroit bezi nodülleri, tiroit bezinde oluşan bölgesel şişliklerdir. Nodüllerin oluşması tek olarak ya da çoklu sayıda olabilir. Özellikle multinodüler guatr denilen ve yaşlı kişileri daha fazla etkileyen sorunda çok sayıda yakınmasız nodül izlenir. Toplumda %5 oranında tek nodüllü guatr görülür. Bu hastaların çoğu tiroit sorunu olduğunun farkında bile olmaz. Tiroit bezi nodülleri çeşitli etkenlerden dolayı oluşur. Özellikle kanser yüzünden oluşan nodüller toplumda yaygın şekilde görülür.

Tiroit bezi nodülleri hangi tipte olur?
Tiroit bezi nodüllerinin dışındaki doku genellikle normal olduğundan, tiroit bezinin fonksiyonlarında sorun yaşanmaz. Nodül olan hastalarda hipertiroidiiizm, hipotiroidizm gibi problemler ortaya çıkmaz.

Tiroit bezi nodülleri tanısı nasıl konulur?

Tiroit bezinde oluşan nodüller genellikle ağrısız ve küçük ebatta olur. Bu nedenle boyunda basınç etkisi yaratmaz. Oluşan şişlikte çoğunlukla fark edilmez. Nodüllerin tanısı ise çoğu hastada başka bir hastalığın tetkiki sırasında olur. Fiziki muayenede sertleşmiş nodüllerin belirlenmesi, lenf bezlerinin ala gelmesi gibi bulgular tek başına nodüllerin tipini tespit etmeye yeterli olmaz. Bunun için sintigrafi ve ultrasonografi tetkiklerinin yapılması gerekir. Böylece nodül dokusu hakkında bilgi edinilir. Sintigrafi sırasında radyoaktif tutulumu olmayan nodüller soğuk nodül, radyoaktif tutulum yapanda sıcak nodül olarak tanımlanır. Sıcak olanlar hipertriodizm nedeni olabilir. Soğuk nodüllerde ise %15-20 oranında kanser riski yükselir. Kanser riski sıcak nodüllerde düşüktür. İkinci aşamada tanı için biyopsi yapılır. Bu iğne biyopsisi sayesinde hücre örneklemesi ya da sıvı dolu nodüllerin boşaltılması şeklinde yapılır.

Tiroit bezi nodülleri tedavisi nasıl yapılır?

Nodül tedavisi türüne bağlı olarak yapılır. Sıcak ve kanser olmadığı belirlenen tiroit bezi nodülleri iyi huyludur. Kanser belirlenen soğuk nodüllerde cerrahi olarak nodülün çıkarılması gündeme gelir. Cerrahi tedavide tiroit bezinden alınan örnek kanserin varlığını gösterirse, tiroit dokusu tamamen alınmalıdır. Operasyonda çevredeki, lenf bezlerindeki kanserli doku da uzaklaştırılmalıdır. Nodüller iyi huylu olursa, kontrolü şekilde küçültülmelidir. Bunlar 6 aylık periyotlar halinde kontrol edilmelidir. Hormon tedavisiyle nodüllerin büyümesi önlenebilir. Tedaviye rağmen nodüller büyüme gösterirse, kanserden şüphelenilir.

Tiroit bezi nodülleri tekrarının önlenmesi

Cerrahiyle çıkarılan nodüllerin tekrarının önlenmesi amacıyla hastalar yaşam boyunca tiroit hormonu içerikli hapları kullanmalıdır. Hapların kullanımına rağmen nüks eden nodüller genellikle cerrahide tiroit bezi dokusunda fark edilmeden kalan küçük nodüllerdeki büyümeden kaynaklanır. Hastalar tiroit hormon tedavisi görüyorsa düzenli olarak doktor ziyaretlerini ihmal etmemelidir. İlaçları düzenli kullanmalı, dozları aynı saatte almalıdır. Unutulan doz ilaçlar ertesi gün 2 günlük olarak mutlaka alınmalıdır. Başka bir hastalık nedeniyle ilaç kullanılması gerekiyorsa, mutlaka doktora danışılmalıdır. Hastada tiroit bezi nodülleri yakınmaları başlarsa ya da doktor ziyaretleri ihmal edilirse yine kontrol amacıyla doktora gidilmelidir. Hastalar hormon tedavisi sırasında gebe kalırsa, tedavilerine yine devam edebilir. Çünkü bu hormon hapları oldukça güvenlidir. Gebelikte hormon ihtiyacı da artacağından, ilave tiroit hormonu da alınabilir. Bu yüzden hormon haplarının dozu yeniden doktor tarafından belirlenmelidir.
" } ] }