{ "title": "Tükürük Bezi Kanseri", "image": "https://www.beze.gen.tr/images/tukuruk-bezi-kanseri.jpg", "date": "20.01.2024 04:33:19", "author": "Tuncay Sakman", "article": [ { "article": "Tükürük Bezi Kanseri, tükürük bezi tükürük üretmeye yarayan beze tükürük bezi adı verilir. Ağza alınan yiyecekleri ıslatarak sindirimin başlamasını sağlayan enzimlerin salgılanmasını sağlar. Ayrıca vücudu mikroplarla karşı korumaya yarar. Genellikle kulak ve çenenin bazen de ağzın içinde bulunan tükürük bezlerinde tükürük bezi kanseri görülür. Tükürük bezi vücudun üç ana tabakadan parça taşıdığı için görülen kanser çeşidi de çok çeşitlidir. Bu nedenle de tedavisi için de birçok farklı yol izlenmektedir.

Tükürük bezi kanseri belirtileri nelerdir?
Tükürük bezi kanseri nasıl teşhis edilir?

Tükürük bezi kanseri genellikle belirgin bir şişlikle kendini belli eder. Meydana gelen şişlik uzun süre zarfında gittikçe büyür ve ağrı yapmaz. Tükürük bezlerinde görülen bu şişlik gibi durumlarda hemen bir hekime başvurmanız gerekir. Doktor tarafından bu şişlikten bir örnek alınarak incelemeye başlar. Eğer bu örnek pozitif ise belirlenen tedaviye başlanır.

Bir diğer problem ise tükürük bezinde görülen bu şişme boyuna doğru sarkarak boyun lenf bezlerinde hastalık oluşturabilir. Bu durum da kulak burun boğaz hekimi tarafından kontrol altında tutulur.

Tükürük bezi kanseri tedavisi nasıl yapılır?

Hastalığın tedavisi için üç yöntem kullanılmaktadır. Bunlar; cerrahi tedavi, radyoterapi ve kemoterapidir. Diğer kanser türlerine göre tedavisi farklıdır. Kimi zaman bu yöntemler kanser çeşidine göre hastaya uygulanır. Önemli olan kanserin tam olarak nedeninin belirlemek ve ona uygun tedavi yöntemini seçmektir.

Tükürük bezinin çok farlı dokulara sahip olması da tedaviyi zorlaştırmaktadır. Üzerinde yüzdeki mimikler ile ilgili sinirler bulunan tükürük bezi kanserinin cerrahi ameliyat yöntemiyle tedavisi de oldukça risk faktörü taşımaktadır. Bu nedenle ameliyatın riskleri hasta ile paylaşılmalı ve hasta kararı ile tedaviye başlanmalıdır.
" } ] }