{ "title": "Tükürük Bezi Taşı", "image": "https://www.beze.gen.tr/images/tukuruk-bezi-tasi.jpg", "date": "19.01.2024 06:38:31", "author": "kader aslan", "article": [ { "article": "Tükürük Bezi Taşı, Tükürük bezlerinin dokusunun içerisinde ya da salgı kanallarında oluşan kalsiyum birikintilerine tükürük bezi taşı sialolit, tükürük bezinde taş oluşmasına da tıp dilinde sialolitiazis adı verilmektedir.

Tükürük bezi taşları en çok rastlanan iyi huylu hastalıklardandır ve toplumda %1 oranında görülmektedir. Genellikle taşlar tükürük bezinde tek taş olarak görülmekle birlikte birden fazla tükürük bezinden birden çok taş olabilmektedir. Erkeklerde kadınlara oranla daha fazla görülmekle birlikte çocuklarda tükürük bezi taşı oluşmaz, genellikle ileri yaşlarda ve orta yaşlarda görülmektedir.

Tükürük bezi taşı %80-90 çene altı Submandibüler) tükürük bezinde gözlenirken, %10-15 oranında kulak önü (Parodis) ve çok nadir olarak dilaltı tükürük bezlerinde (Sublingual) ve küçük tükürük bezlerinde (Minör) görülmektedir. Tükürük bezi içinde oluşan taşlar daha büyük ve tek taş olarak görülmekle birlikte birden fazla tükürük bezinde daha çok görülebilmektedir.

Tükürük bezi taşı belirtileri nelerdir?

Bazı insanlarda tükürük bezi taşları hiçbir belirti göstermeyebilir, başka bir nedenden dolayı ağız filmi çekilmesiyle fark edilir. Tükürük bezi taşı tükürük bezi bölgesinde şişlik ve ağrı ile anlaşılır. Bu durum çoğu zaman yemek yerken oluşan ağrılarla fark edilmektedir. Belirtileri kısaca özetleyecek olursak şöyledir.
Tükürük bezi taşı oluşum nedenleri: Kişinin su alımının azalması ile tükürük yoğunluğunun artması, alerji ilaçları ve tansiyon düzenleyici ilaçlar gibi vücudun salgıladığı tükürük miktarını azaltan ilaçların kullanımı, tükürük üretiminin aniden azalması.

Tükürük bezi taşı tedavisi nasıl yapılır?
Çoğu zaman tükürük bezi taşları tekrar görülmez. Fakat nadiren de olsa tekrarlama durumu olabilir, bu gibi durumlarda tedavi tekrarlanır.
" } ] }