Lenf bezleri, vücudumuzda yaklaşık 600 kadar bulunan ve bağışıklık sisteminde önemli görevler üstlenen, vücudumuzu mikroplara karşı koruyan yapılardır. Bağışıklık sisteminde önemli bir yeri olan lenf bezlerinin temel işlevi, vücudu etkileyen enfeksiyonlara karşı savaşmaktır. Bebeklerde lenf bezi şişmesi, yetişkinlerle karşılaştırıldığında çeşitli uyarılara daha hızlı ve etkin cevap vermekte, kolaylıkla görünür hale gelmektedir. Bebeklerde Lenf Bezi Şişmesi Belirtileri Nelerdir?Enfeksiyon bulgusu olarak ateş, kilo kaybı, gece terlemesi, kansızlık ve döküntü gibi belirtiler görülebilir. Rahatsızlığın değerlendirilmesinde lenf bezinin yaygınlığı, büyümesinin hızı, çevre dokulara yapışık ya da hareketli oluşu ve bu duruma neden olabilecek bir ilaç kullanımı, hastanın yaşı ve beraberindeki diğer klinik semptomlar ile lenf bezi boyutunun değişiklik göstermesinin değerlendirilmesi gerekmektedir. Büyüyen lenf bezleri 7-14 gün içinde normale dönmüyorsa anne ve babaların fazla telaşa kapılmadan ancak zaman kaybetmeden bir çocuk hastalıkları uzmanına başvurmaları, aşağıda yazılı şüphelerini doktora anlatmaları gerekir.
Bebeklerde Lenf Bezi Şişmesi Tanısı Nasıl Konulur?Hastalığın tanımı için zaman kaybına yol açmamak adına, ayrıntılı öykü ve fizik muayene ile her vaka ayrı değerlendirilip buna göre testlerin istenilmesi gerekmektedir. Kan testlerinin yanında, hastalığın tanısı için iki yönlü akciğer grafiği, ultrason, bilgisayarlı tomografi gibi görüntüleme tetkikleri ve biyopsi başlıca yararlanılan yöntemlerdir. Sıklıkla üst solunum yolu enfeksiyonu, tonsillit, faranjit, otit, konjunktivit, diş eti enfeksiyonları, diş eti apseleri, ağız içi yara, deri enfeksiyonları, alt solunum yolu enfeksiyonları, eklem yeri enfeksiyonları, genital ve anal bölge enfeksiyonları ilgili bölgenin lenf bezi büyümesine neden olurlar. Lenf Bezi Büyümesinde Kanser RiskiEnfeksiyon, alerji ve diğer doku hastalıklarının sebep olduğu lenf bezi büyümesinin haricinde iri bademcik, geniz eti gibi oluşumlara örnek verebileceğimiz iyi huylu lenf bezi büyümesi sık görülen durumlardır. Lenfadenopati nedeni olarak kanser oldukça ender bir durum olup riski yüzde 0.4'ten azdır. Bebeklerde Lenf Bezi Şişmesinin TedavisiLenf bezi şişmesinin nedenlerine göre tedavi uygulanır. Enfeksiyonlar en sık nedenler olup gerek bölgesel gerekse sistemik enfeksiyon hastalığında uygun antimikrobiyal tedavi ile iyileşebilir. Kimi zaman hastalık tedavi edildikten sonra lenf bezleri küçülebilir ama tam olarak normal boyuta ulaşamayabilir. Bu olağan olarak kabul edilir ve ek tedavi gerektirmez. Enfeksiyon hastalıkları dışındaki nedenlerde de kanser dahil olmak üzere özgün tedavi ile iyileşme şansı yüksektir. Özellikle erken tanı ve en uygun tedaviyle hastaların büyük bölümünde tam iyileşme görülmektedir. |
Bebeğimin lenf bezlerinde şişme fark ettim ve bu şişlik birkaç haftadır devam ediyor. Ateş, ağrı ya da ciltte kızarma gibi belirtiler de var. Bu durum ne kadar ciddi olabilir ve hangi aşamada doktora başvurmalıyız? Ayrıca, lenf bezlerinin büyümesi kansere işaret olabilir mi?
Cevap yazMekine, bebeğinizin lenf bezlerindeki şişlik ve diğer belirtiler dikkate değer ve mutlaka bir doktora başvurmanızı gerektirir. Lenf bezlerinin şişmesi enfeksiyon, bağışıklık sistemi hastalıkları ve nadiren de olsa kanser gibi ciddi durumlara işaret edebilir. Ateş, ağrı ve ciltte kızarma gibi ek belirtiler, durumu daha acil hale getirebilir. Bu nedenle, en kısa sürede bir pediatrik uzmanına danışarak gerekli muayene ve testleri yaptırmanız en doğru adım olur. Geçmiş olsun.