Göğüste Beze Belirtileri ve Tedavisi
22 Temmuz 2024

Göğüste Beze Belirtileri ve Tedavisi

Göğüste Beze

Göğüste ortaya çıkan bezeler, özellikle kadınların ergenlik, hamilelik ve adet dönemlerinde değişiklik göstererek ortaya çıkmaktadır. Kadınlarda yaşam ilerledikçe bu bezeler meydana gelebilir ve genellikle doğal bir durum olarak kabul edilir. Yine de, bu tür bezelerin kontrol edilmesi önemlidir, çünkü bazı durumlarda meme kanserinin belirtisi olabilirler.

Göğüste Beze Belirtileri Nelerdir?

Göğüste bezeler çeşitli belirtiler gösterebilir. Göğüste ağrı veya dolgunluk hissi, genellikle adet kanaması ile ilişkilendirilir. Ancak, bu ağrılara kızarıklık, aşırı yanma ve ısı artışı eşlik ediyorsa, bu belirtiler iyi huylu bezelerin işareti olabilir. Göğüste ayrık hissi veren bir kitle, göğüs kistinin habercisi olabilir. Göğüs duvarına yapışık hissi veren bir kitlenin oluşması ve memenin içe çökmesi meme kanserinin belirtileri arasında yer alır.

Göğüste Beze Türleri

Göğüste bezeler farklı şekillerde olabilir ve en yaygın görülen türler kist, adenom ve papillomdur. Bu tür bezelerin her birinin yerleşimi, oluşumu ve tedavisi farklı yöntemlerle gerçekleşir. Kadınların büyük bir çoğunluğunda kitle şeklinde göğüs değişimleri görülmektedir. Bu değişimler, fibrokistik değişimlerde, yani adet değişimindeki hormonlardan kaynaklanabilir. Bezelerin çoğu iyi huylu olup kansere yol açmaz, ancak farklı oluşumlar için doktora başvurulması gerekmektedir.

Meme Kisti

Bu tür bezeler genellikle iyi huylu olup kansere yol açmaz ve korkulacak bir durum yaratmaz. Göğüs içinde irili ufaklı ve bazen sert yapıda olabilirler. Bazıları ağrı ve gerginlik gibi belirtilere neden olabilir. Adet kanaması zamanında gerginlik artar ve kanama ile birlikte etkisi azalır.

Fibroadenom

Fibroadenom, genellikle 40 yaşın altındaki kadınlarda görülen iyi huylu yağ bezeleridir. Bu bezeler, yuvarlak ve hareketli olup genellikle 2 santimetre çapındadır. Göğüs ucunda kanlı akıntıya neden olabilirler.

Papillom

Papillomlar, süt kanallarında oluşan iyi huylu yağ bezeleridir ve genellikle 40 yaşın üzerindeki kadınlarda görülür. Meme başında kanlı akıntı ile kendini gösterir. İyi huylu bezelerin %15 kadarını papillomlar oluşturur.

Göğüste Beze Teşhisi ve Tedavisi

Göğüste beze teşhisinde öncelikle kadınların 20 yaşından sonra her ay göğüslerini kendileri kontrol etmeleri gerekmektedir. Bu tür kontrol, kişinin kendi göğüslerine aşina olmasını ve oluşabilecek değişimleri kolaylıkla fark etmesini sağlar. Normal bir yaşamda göğüslerde adet döneminde sertleşme ve dolgunluk görülebilir. Adet döneminde farklı bir yapı görüldüğünde bezelerden şüphelenilmelidir. Göğüste beze oluşumunun tanısı ve tedavisi aynı anda yapılabilir. Teşhis için ultrason tetkiki, iğne biyopsisi ve mamografi gibi yöntemler kullanılır. Göğüs bezelerinin tedavisi ise bezenin içine iğne batırılarak içindeki sıvının boşaltılması ile yapılır. Papillom gibi bezeler genellikle cerrahi müdahale ile tedavi edilir.

Göğüste Kötü Huylu Bezeler

Göğüste bazı bezeler kötü huylu olup, süt yapımını sağlayan kanallarda ve süt kanallarında, bağ dokularda ortaya çıkabilir. Kötü huylu bezelerin tedavisinde radyoterapi, kemoterapi ve hormonal tedavi uygulanır. Bu tür bezelerde hastanın yaş, hastalık yayılımı, hastalık öyküsü ve yaşam şekli dikkate alınır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Koltuk Altı Yağ Bezesi Belirtileri ve Tedavisi

Koltuk Altı Yağ Bezesi Belirtileri ve Tedavisi

Tiroid Bezi İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Tiroid Bezi İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Timus Bezi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Timus Bezi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Boyunda Yağ Bezesi Belirtileri ve Tedavisi

Boyunda Yağ Bezesi Belirtileri ve Tedavisi

Kasıkta Yağ Bezesi Belirtileri ve Tedavisi

Kasıkta Yağ Bezesi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Kasıkta Beze Belirtileri ve Tedavisi

Kasıkta Beze Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Kafada Yağ Bezesi Belirtileri ve Tedavisi

Kafada Yağ Bezesi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Boyunda Beze Belirtileri ve Tedavisi

Boyunda Beze Belirtileri ve Tedavisi