Vücutta Yağ BezesiYağ bezesi (Lipom), vücutta herhangi bir probleme yol açmayan, iyi huylu kistlerdir. Yağ bezesi küçükse müdahaleye gerek yoktur. Ancak, yağ bezesi büyükse estetik açıdan hoş olmayabilir. Ayrıca yağ bezeleri büyüdükçe sinirlere baskı yapabilir ve bu baskı ağrıya sebep olabilir. Bu durumlarda lokal anestezi ile yağ bezesi alınarak hasta rahatlatılır. Yağ bezeleri kadınlarda ve erkeklerde görülen bir rahatsızlıktır. Yaş aralığı olarak genelde orta yaşlardaki erişkinlerde görülmektedir. Yağ bezesi, cilt altında yağ hücrelerinin oluşturduğu yumuşak kistlerdir. Vücutta yağ bezesi, deri ile alttaki kasın arasında oluşur. Yağ bezeleri, vücutta yağ hücrelerinin olduğu her yerde oluşabilir. Genelde yumuşaktır ve cilt altında hareket eder. Yağ Bezeleri Vücutta En Çok Nerede OluşurlarYağ bezeleri genelde;
Dışarıdan görünen yağ bezeleri olduğu gibi, görünmeyecek şekilde vücudun iç kısımlarında da yağ bezeleri olabilir. İç kısımlardaki yağ bezeleri sinirlere baskı yaptığında ya da vücutta organların işleyişini etkilediğinde, bir tıkanıklığa neden olduğunda ortaya çıkar. Vücutta Yağ Bezesi Neden Oluşur?Yağ bezelerinin oluşma nedenleri arasında şunlar yer alabilir:
Yağ Bezesi Kansere Dönüşür mü?Yağ bezeleri kansere dönüşmez. Sağlık açısından herhangi bir risk teşkil etmez. Kaslara ve çevre dokulara yayılım göstermez. Yağ bezeleri normalde ağrı yapmaz. Ağrı yapıyorsa, yağ bezesi bulunduğu yerdeki sinirlere bası yapıyordur. Yağ Bezesi BüyümesiYağ bezeleri genellikle aynı boyda kalır. Kilo alımına bağlı olarak büyüyebilirler. Yağ bezesinde hızlı büyüme varsa doktora gidilmelidir. Vücutta Yağ Bezesi Nasıl Alınır?Vücuttaki yağ bezelerine buz kompresi veya doğal yolla tedavi denenebilir. Yağ bezelerini cerrahi yolla almaya gerek yoktur. Ancak estetik açıdan rahatsızlık veriyorsa veya sağlık açısından bir risk oluşturuyorsa cerrahi olarak alınabilir. Yağ bezesi lokal anestezi ile alınabilir. Cerrahi operasyon haricinde liposakşın ve iğne tedavisi de yağ bezesinin durumuna göre uzman tarafından uygulanabilir. Göz Çevresindeki Yağ BezeleriGöz çevresindeki leke ve kabarıklıklar lipom değildir. Genelde kolesterol seviyesinin yüksek olmasından kaynaklı kolesterol plaklarıdır. Doğal Tedavi YöntemleriYağ bezelerini doğal yollarla tedavi etmek için şu yöntemler kullanılabilir:
Önemli UyarılarVücutta yağ bezesi önce doğal yollarla yumuşatmadan patlatmaya çalışmayın. Yağ bezesine iğne veya ucu sivri herhangi bir cisim batırmayın ve kesmeyin. Bu hataları yaparsanız bezenin enfekte olmasına ve yayılmasına sebep olabilirsiniz. Bezeyi mümkün olduğunca temiz tutunuz. Yağ bezesi iltihaplanırsa, rengi kırmızıya dönerse ve çok miktarda iltihap akıtıyorsa mutlaka doktora gidilmelidir. |
Merhaba annemin başında yağ bezesi vardı aldırdı ve aldırınca başı dönmeye midesi bulanmaya başladı normal midir?
Cevap yazMerhaba Perize,
Annenizin yağ bezesini aldırdıktan sonra baş dönmesi ve mide bulantısı yaşaması normal olmamakla birlikte, bazı durumlarda bu tür belirtiler anestezi veya cerrahi işlemin yan etkisi olarak ortaya çıkabilir. Ancak, bu durumun devam etmesi veya şiddetlenmesi halinde mutlaka doktorunuza başvurmanızı tavsiye ederim. Geçmiş olsun dileklerimi iletirim.
Çevremde bir kaç kişide başında yağ bezesi çıktığını görmüştüm. Bir kişi başındaki yağ bezesini ameliyatla aldırmıştı aynı şekilde başı dönmeye başlamıştı. Bunun anestezinin yan etkisinden kaynaklandığını söylemişti doktor. Sürekli yatmamalı ya da sürekli ayakta kalınmamalıdır. Bu süreçte baş dönmesi mide bulantısı normaldir. Endişelenecek bir durum yoktur. Hastanızın bakımını ihmal etmemelisiniz.