Tiroid Bezi İltihabı Belirtileri ve Tedavisi
24 Temmuz 2024

Tiroid Bezi İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Tiroid Bezi İltihabı

Tiroid bezi iltihabı, tıbbi literatürde "tiroidit" olarak adlandırılır. Bu durum, tiroid bezinde depolanmış olan hormonların kan dolaşımına salınmasıyla ortaya çıkar ve hormon seviyelerinin yükselmesiyle kendini gösterir. Bu durum, terleme, çarpıntı gibi fiziksel belirtilerin yanı sıra çeşitli psikolojik sorunlara da neden olabilir. Genellikle geçici bir süreçtir ve hastaların çoğunda tiroid bezi iltihabı kendiliğinden düzelir, tiroid bezinin çalışması normal seyrine geri döner.

Belirtiler ve Klinik Görünüm

Viral enfeksiyonların neden olduğu tiroid bezi iltihabı, belirtiler ortaya çıkmadan 1-2 hafta önce ateş, yorgunluk, yutkunma güçlüğü, kas ve boğaz ağrısı gibi genel semptomlarla kendini gösterebilir. İltihaplanma başladığında ise ağrı, kulaklara ve çeneye yayılabilir veya sadece iltihaplı bölgede hissedilebilir. Ağrı, yutkunma ve baş hareketleriyle artabilir ve bazı hastalarda uyku sırasında daha belirgin hale gelir. Zamanla iltihaplanmış bölge hassaslaşır ve sertleşir.

Tiroidit Türleri

Tiroid bezi iltihabı (tiroidit), iki ana türde incelenir ve her biri kendi içinde farklı belirtiler gösterir:
  • Akut Tiroidit
  • Kronik Tiroidit

Akut Tiroidit

Akut süpüratif tiroidit, tiroid bezi iltihaplarının en nadir formudur ve genellikle apse oluşumu ile seyreder. Tiroid ve boynun ön kısmında ağrı, ateş, disfaji (yutma güçlüğü) ve titreme görülür. Tedavisinde antibiyotikler ve drenaj yöntemleri kullanılır.

Kronik Tiroidit

Kronik lenfositik tiroidit, bilinen adıyla Hashimoto hastalığı, hipotiroidizme neden olur ve kadınlarda erkeklere oranla 15 kat daha sık görülür. Genellikle 15-30 yaş arasında ortaya çıkar. Tiroid bezinde büyüme, ağrı ve hassasiyet yapar.

Subakut Tiroidit

Subakut tiroidit (dev hücreli tiroidit, granülomatöz), kadınlarda erkeklere oranla 5 kat daha sık görülür ve genellikle 20-40 yaş aralığındaki kişilerde ortaya çıkar. Tek veya iki taraflı tiroid ağrısı, ateş ve halsizlik gibi belirtiler gösterir. Tedavisinde nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar (NSAID) ve aspirin kullanılır. Aspirin etkili olmazsa steroid tedavisi uygulanır.

Riedel Tiroidit

Riedel tiroidit (invazif fibröz tiroidit), oldukça nadir görülen bir formdur ve fibrozis nedeniyle tiroid bezi taş gibi sert hale gelir. Tedavide, bası semptomları varsa cerrahi müdahale, hipotiroidi varsa hormon replasman tedavisi uygulanır.

Hastalığın Başlangıcı

İlk aşamalarda tiroid bezi iltihabı nedeniyle tiroid bezinde hasarlar oluşur ve bu hasarlar nedeniyle hormonlar kan dolaşımına salınır. Bu dönem 1-2 ay sürebilir. Bu süreçte, tiroid bezi sintigrafide görünmez hale gelir ancak vücutta iltihaplanma ve tiroid bezinin aşırı çalıştığını gösteren bulgular fark edilebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Beze Tarifi ve Malzemeleri

Beze Tarifi ve Malzemeleri

Tiroid Bezi Kilo Yapar mı?

Tiroid Bezi Kilo Yapar mı?

Haber Bülteni