Boyun Lenf Bezleri Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
25 Temmuz 2024

Boyun Lenf Bezleri Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Boyun Lenf Bezleri

Boyun lenf bezleri, vücudun her bölgesine yayılmış olan lenfatik sistemin bir parçasıdır. Bu bezeler, kulak altı, çene, boyun ve koltuk altlarında bulunur. Şişen lenf bezeleri genellikle bölgesel bir enfeksiyonun sonucudur ve içlerindeki lenfosit ve antikor sayısının artmasıyla büyürler. Normalde 1 cm çapa kadar olanlar kabul edilebilir büyüklükte olup, daha büyükleri yakından takip edilmeli ve bir uzmana danışılmalıdır.

Boyun Lenf Bezlerinin Yerleşimi

Boyun lenf bezeleri çene altında, boyun orta hattında, yanlarda, kulak ön ve arkasında, boyundaki büyük kasların üst, orta ve altında gruplaşmışlardır. Baş ve boyun bölgesinde vücuda zarar verme potansiyeli olan bir durum varsa bu bezeler irileşir. Çeşitli kanser türleri lenf yollarıyla hızla yayılmaya çalışarak boyun lenf bezelerine takılırlar. Bu durum, vücuttaki diğer lenf bezeleri için de geçerlidir. Genellikle kanserin çevresindeki bölgenin lenf düğümleri tutulur ve sonra geniş bölgeye yayılım olur.

Lenf Bezi Büyümesi ve Endişe

Boyun lenf bezleri büyüdüğünde hemen endişeye kapılmak gereksizdir. Çocuklarda genellikle enfeksiyon sonucu belirginleşirler. Örneğin, diş apsesi veya bademcik enfeksiyonu sonrası büyüyen bezeler kendiliğinden kaybolabilir. Ancak, 40 yaşını geçen bireylerde enfeksiyonların yanında kanser olasılığı da düşünülmeli ve detaylı araştırmalar yapılmalıdır. Boyun orta hattında bulunan tiroit bezi ve guatr rahatsızlıkları ile karıştırılmamalıdır.

Enfeksiyon Kaynaklı Lenf Bezi Şişmesi Belirtileri

  • Boyun bölgesine bastırıldığında ağrı olması
  • Son dönemde ortaya çıkması
  • Ciltte kızarıklık ve şişlik
  • Enfeksiyon kaynağının belirgin olması (bademciklerin şişmesi, geniz eti, sinüzit, ağız içi yaraları gibi)
  • Muayenede bezenin yumuşak olması

Kanser Kaynaklı Lenf Bezi Şişmesi Belirtileri

  • Hastanın 40 yaş üstü olması
  • Boyundaki lenf bezlerindeki şişliğin haftalar-aylardır var olması
  • Ağrı olmaması
  • Sert olması
  • Birbirine yakın lastik kıvamında birçok bezenin hissedilmesi
  • Kulak bölgesi hizasında olması
  • Hastanın sigara, alkol kullanma süresi

Kronik Şişlik ve Enfeksiyonlar

Kronik şişlik, kızarıklık ve şişliklerin ağrılı olması, olası bir bakteriyel enfeksiyon belirtisidir ve tıbbi tedavi gerektirir. Bakteriyel enfeksiyonlar, antibiyotikler ve doktorunuz tarafından belirlenen tedavi şekli ile tedavi edilmelidir. Tedavi edilmediği takdirde bakteriyel enfeksiyon kana karışarak hızla yayılabilir ve yaşamı tehdit edebilir. Tedavi edilmemiş veya zayıf kontrollü lösemi, lenfoma ve diğer kanser türleri yayılım gösterebilir ve kısa zamanda ölüme yol açabilir. Şişen lenf bezleri kısa zamanda farklı ve yaşamı tehdit eden ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanının Rolü

Boyun lenf bezleri şişliklerinde, KBB doktorunun ayrıntılı muayenesi gerekir. Enfeksiyon tespit edilirse ilaç tedavisi verilir ve yakından takip edilir. Gerek duyulursa kan ve radyolojik testler istenir. Tümör düşünülüyorsa kaynaklanabileceği bölgeler iyice muayene edilir ve baş ve boyun radyolojik araştırmaları istenir. Bezelerden biyopsi alınarak inceleme yapılabilir. Tetkiklerin sonucuna göre cerrahi veya diğer tedavi yöntemleri uygulanır.

Doğumsal Şişlikler

Boyundaki şişliklerde bir diğer ihtimal de doğumsal şişliklerdir. Bunlar genellikle küçük yaşlarda fark edilse de ilerleyen yaşlarda da ortaya çıkabilirler. Enfeksiyon kaptıklarında şişip belirgin hale gelirler. Ciltten dışa akıntıya yol açabilirler ve lenf düğümünden farklı kitlelerdir. İyi huylu olup, genellikle boyun orta hattında bulunurlar. Tedavileri, uzman bir hekim tarafından yapılan cerrahi müdahale ile gerçekleştirilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Yağ Bezesi Koku Yapar mı?

Yağ Bezesi Koku Yapar mı?

Ter Bezi İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Ter Bezi İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Yağ Bezesi İçin Hangi Doktor-Bölüme Gidilir?

Yağ Bezesi İçin Hangi Doktor-Bölüme Gidilir?

Küçük Yağ Bezesi Belirtileri ve Tedavisi

Küçük Yağ Bezesi Belirtileri ve Tedavisi

Tiroid Bezinin Az Çalışması

Tiroid Bezinin Az Çalışması