Lenf Bezi İltihabı Belirtileri ve Tedavisi
23 Temmuz 2024

Lenf Bezi İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Lenf Bezi İltihabı

Lenf bezi iltihabı, insan vücudunun hemen hemen her yerinde meydana gelebilecek bir durumdur. İlk olarak vücutta şişliklere neden olan bu durum aynı zamanda estetik problemleri de ortaya çıkarabilir. Lenf bezi iltihabı, vücudun belirli bölgelerinde daha yaygın olarak görülmektedir. Bunun nedeni, bu bölgelerde lenf bezlerinin daha yoğun bulunmasıdır. Bu bölgeler boyun, koltukaltı ve kasık bölgeleridir. İnsanlarda görülen lenf bezi iltihabı, yüzde yetmiş oranında bu bölgelerde ortaya çıkmaktadır. Bu durumun meydana gelmesiyle birçok farklı belirti ortaya çıkabilir. Bu belirtiler, insanlarda ciddi etkiler oluşturduğu için rahatsızlık yaratır ve tedavi gerektirir.

Lenf bezleri, insan vücudunda bulunan besin maddelerinin, artık doku sıvılarının ve akyuvarların toplanmasında rol oynamaktadır. Böylesine önemli bir görevi olan bu organın iltihaplanması, görevlerini yerine getirmesini engelleyebilir. Bu nedenle ortaya çıkan lenf bezi iltihabı kesinlikle tedavi edilmelidir. Lenf bezinde oluşmuş olan iltihaplara tıbbi olarak antibiyotiklerle müdahale edilmektedir. Vücutta meydana gelen iltihapların birçoğu, cerrahi operasyon gerektirmeden sadece antibiyotik tedavisi ile çözülebilir. Ancak aşırı ilerlemiş olan lenf bezi iltihaplanması için acil durumların ve büyük problemlerin önüne geçmek amacıyla bazı cerrahi operasyonlar yapılabilmektedir.

Lenf Bezi İltihabı Neden Olur?

Enfeksiyonlar: Besin yoluyla veya deri yoluyla vücuda giren zararlı mikroorganizmalar ve virüsler, doğrudan iltihaplanmalara neden olabilir. Bunun dışında parazitler, mantarlar ve mayalar da vücutta bu tür etkilere yol açabilir. Günümüzde karşılaşılan lenf bezi iltihabı vakalarının yüzde otuz beşi bu nedenle ortaya çıkmaktadır. Eğer lenf bezi iltihabı bir enfeksiyon nedeniyle oluşmuşsa, şişlikler ağrılı olarak görülebilir.

Tümörler: Vücut hücrelerinin kontrolsüz bir şekilde çoğalması durumunda kanser, yani tümör oluşumu meydana gelir. Bu şekilde oluşan tümörler, lenf bezlerinde iltihaplanmalara yol açabilir. Özellikle lösemi hastalığı, lenf bezi iltihabı oluşumuna neden olabilir.

Yabancı Maddeler: Vücuda giren çeşitli toksin maddeler veya bu etkiyi gösteren maddeler, lenf bezi iltihabına neden olabilir. Bu maddeler, arı iğnesi gibi basit bir kaynaktan bile kaynaklanabilir. Vücuda giren ve birikme gösteren toksin maddeler, lenf bezi iltihabına neden olabilir.

Lenf Bezi İltihabı Nasıl Tedavi Edilir?

Lenf bezi iltihabı oluştuğunda, bu durum doğrudan apse oluşumuna neden olabilir ve insanların en büyük şikayeti apselerin şişmesi ve hafif ağrılar oluşturmasıdır. Bu durumlarda, apselerin aşırı büyük olması nedeniyle boşaltım yapılması gerekebilir. Bu tür durumlarda, lenf bezi iltihabı olan bölgede oluşan apse lokal anestezi altında boşaltılarak kişiyi rahatlatır. Boşaltım işlemi sonrasında tekrar iltihap birikimini engellemek için ilaç tedavileri uygulanır.

Bir diğer tedavi yöntemi ise varsa tümör tedavisidir. Genellikle kanser tedavileri ile çözüme kavuşturulan tümörler ortadan kaldırıldığında, iltihaplanma da ortadan kalkar. Son olarak, sorun eğer enfeksiyonlardan kaynaklanıyorsa, bu durumlarda da ilaçlarla enfeksiyon tedavileri yapılır.

Ekstra Bilgiler

Lenf bezi iltihabı tedavi edilmediğinde, daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle, belirtiler fark edildiğinde bir sağlık profesyoneline başvurulmalıdır. Ayrıca, lenf bezi iltihabını önlemek için kişisel hijyen kurallarına dikkat etmek ve bağışıklık sistemini güçlü tutmak önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Çene Altı Tükürük Bezi Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Çene Altı Tükürük Bezi Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Belde Yağ Bezesi Belirtileri ve Tedavisi

Belde Yağ Bezesi Belirtileri ve Tedavisi

Beze Belirtileri ve Tedavisi

Beze Belirtileri ve Tedavisi

Kasık Lenf Bezi Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Kasık Lenf Bezi Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Memede Yağ Bezesi Belirtileri ve Tedavisi

Memede Yağ Bezesi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Tiroid Bezinin Fazla Çalışması

Tiroid Bezinin Fazla Çalışması