Yağ Bezesi Belirtileri ve Tedavisi
25 Temmuz 2024

Yağ Bezesi Belirtileri ve Tedavisi

Yağ Bezesi

Yağ bezesi, hemen hemen her yaşta görülebilecek bir durumdur. Özellikle cildi yağlı olan insanlarda yağ bezesi son derece yaygındır. Yağ bezesi, diğer adıyla lipom olarak bilinmektedir. Ülkemizde çok sayıda insanı etkileyen bu durum, genellikle ciddi bir sorun teşkil etmemektedir. Bu nedenle uygun bir zamanda tedavi edilebilir. Ancak, her ne kadar ciddi bir sorun olmasa da yağ bezesi için kesinlikle bir muayene gereklidir. Çünkü bu bezeler arasında nadir de olsa kötü huylu yağ bezeleri olabilmektedir.

Yağ bezesi, cilt altında sıkışan yağın basınca neden olarak cilt üzerinde şişliğe neden olmasıyla oluşur. İnsan vücudunda en çok omuz bölgesinde, koltuk altında ve diğer yağlı alanlarda sık görülmektedir. Eğer vücuttaki yağ bezesi tedavi gerektiriyorsa birçok zaman bu durum kendisini gösterdiği belirtilerle belli eder. Yağ bezesi, aşırı büyüdüğü zamanlarda yavaş yavaş ağrılar oluşturmaya başlar. Bu durumlarda tedavi şart olur. Eğer sizlerde de yağ bezesi varsa ve bu beze zamanla büyüyorsa, bu durumda yapmanız gereken ilk şey bu yağ bezesi daha da sorun olmadan önce müdahale ederek sorunları ortadan kaldırmaktır. Bazı insanlarda da yağ bezesi kasık bölgesinde görülmektedir. Bu bölgede görülen yağ bezesi, diğer bölgelere göre biraz daha dikkat gerektirir.

Yağ Bezesi Ne Zaman Alınmalıdır?

Yağ bezeleri bazı durumlarda kesinlikle alınması gerekmektedir. Aksi durumlarda iltihaplanmalara neden olarak ve etrafında bulunan dokulara zarar vererek insanlarda çok ciddi rahatsızlıklara yol açabilir. Bu durumlardan biri, yağ bezelerinin çaplarıdır. İnsanlarda 1 cm ve 2 cm arasında değişen yağ bezeleri, eğer çap olarak 10 cm'yi geçmişse bir gün bile beklemeden tedavi edilmelidir. Aksi durumda çok ciddi rahatsızlıklar ortaya çıkabilir.

Bir diğer yağ bezesi alınma zamanı ise yağ bezesinin estetik açıdan ciddi problemlere neden olması durumudur. Vücutta görünmeyen bölgelerde meydana gelen yağ bezelerinin alınması, estetik açıdan zarar görmenizi engelleyecektir. Son olarak yağ bezesinin alınması gereken bir diğer durum, bu bezelerin sinirlere yakın olmasıdır. Sinirlere yakın olan yağ bezeleri, baskı yaparak vücudun çeşitli yerlerinde problemlere neden olacağı gibi aynı zamanda insanlarda aşırı ağrıya neden olacaktır. Bu durumlardan uzak durmak için yapılması gereken en önemli şey, zamanı geldiğinde yağ bezesinin alınmasıdır.

Yağ Bezesi Oluşumunun Sebebi

İnsanlarda genellikle 20 ile 40 yaşları arasında ortaya çıkarak etkili olan yağ bezesi, diğer yaşlarda da yaygın olarak görülmeye başlanmıştır. Yağ bezesinin görülmesine neden olan en önemli etken, genetik nedenlerdir. Aile içerisinde genetik olarak böyle bir durumun var olması, yağ bezesi oluşumunda etkilidir. Genetik olarak görülen yağ bezesi, genellikle çocuklarda ve hatta torunlarda bile meydana gelebilir.

Bunun yanı sıra yağ bezesi oluşmasına neden olan en önemli faktör, kişinin kan değerleri içerisinde bulunan lipoprotein, kolesterol ve trigliserit gibi kan yağlarının yüksek olmasıdır. Bu durum, vücudun birçok bölgesinde yağ bezesi oluşumuna neden olabilir.

Yağ Bezesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Eğer insanlarda görülen yağ bezesi tedavi gerektiriyorsa, bu durumlarda kendiliğinden geçmesini beklemek son derece yanlıştır. Özellikle yağ bezesinin cinsine bağlı olarak tedavi şart hale gelebilir. Bu bezelerin muayenesi için kişinin kesinlikle uzman bir dermatologa başvurması gerekmektedir. Eğer gerekirse yağ bezesi cerrahi yöntemlerle alınır. Eğer beze boyutu küçükse, bu durumlarda ilaç tedavileri uygulanır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kasıkta Lenf Bezi Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Kasıkta Lenf Bezi Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Tiroid Bezi Nodülleri

Tiroid Bezi Nodülleri

Tükürük Bezi Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Tükürük Bezi Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Timus Bezi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Timus Bezi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Bebeklerde Yağ Bezesi Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Yağ Bezesi Belirtileri ve Tedavisi