Parotis Bezi Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
22 Temmuz 2024

Parotis Bezi Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Parotis Bezi Ameliyatı

Parotis bezi, vücudumuzda bulunan dört büyük tükürük bezinden biridir ve kulağın ön kısmında yer alır. Tükürük bezi ameliyatları genellikle tümör, taş ve kronik iltihaplar nedeniyle gerçekleştirilir. Parotis bezini en fazla etkileyen durumlar arasında tümörler yer alır. Parotis bezi ameliyatı, küçük bir kesi yardımıyla kolayca yapılabilir. Çoğu durumda bezin tamamen alınmasına gerek kalmadan operasyon tamamlanır, ancak bazı durumlarda bezin de alınması gerekebilir.

Parotis Bezi Ameliyatının Özellikleri

Parotis bezi ameliyatı, kendine has bazı özel durumlar içerir. Çünkü parotis bezinden yüzün mimik hareketlerini sağlayan yüz siniri geçmektedir. Bu yüz sinirinin dalları, aynı zamanda çene altı tükürük beziyle komşuluk yapar. Bu nedenle ameliyat sırasında yüz siniri veya dallarında zedelenme olabilir. Bu durum, yanak, alın ve dudak hareketlerinde geçici veya kalıcı hasarlara yol açabilir. Bu nedenle ameliyatın bir uzman tarafından yapılması önerilir.

Parotis Bezi Ameliyatı Sonrası

Ameliyat sonrası ortaya çıkan yüz felci ödem kaynaklı ise, birkaç gün içinde kendiliğinden geçer. Ancak sinir kazayla kesilirse veya hasar görürse, gecikmeden sinirin tamir edilmesi gerekir. Nadir olarak, parotis bezi ameliyatlarından bazıları yemek yerken kulakta veya yanakta terleme etkisi ortaya çıkarabilir. Bu durum hekimden kaynaklanmaz, tamamen rastlantısal bir sorundur ve bazı ilaçlarla kontrol altına alınabilir.

Parotis Bezi Ameliyatı Nasıl Yapılır ve Komplikasyonları

Parotis bezi ameliyatları genellikle genel anestezi altında yapılır. Operasyon dikkatli bir şekilde bir uzman tarafından yapıldığında, genellikle kolay bir ameliyat olduğu söylenebilir. Parotis bezi ameliyatı, bezin içinden geçen yüz siniri nedeniyle bazı komplikasyonlara yol açabilir. En yaygın komplikasyon, yüz siniri ve dallarındaki zedelenmedir. Bu durumda, ameliyattan sonra dudağın bu bölümündeki kenarın dışa çekilmesi zorlaşır ve gülme, ıslık çalma gibi eylemlerde daha bariz hissedilir.

Yüz siniri tamamen zedelenirse veya ameliyatta kesilirse, bunun geri dönüşü olmaz. Ancak sinirin anatomik bütünlüğü bozulmadıysa ve sadece operasyondaki zorlamayla şişlik ve ödem gibi sorunlar oluştuysa, parotis bezi ameliyatından bir süre sonra düzelme olasılığı bulunur. Bu tür sorunlar yaşanırsa, iyileşme için 5-6 ay kadar bir süre geçmelidir. Dil hareketlerini sağlayan sinir, yapısal olarak büyüktür ve fark edilmemesi mümkün değildir. Ameliyatta büyük bir aksilik olmadıkça yüz sinirinin zedelenme olasılığı oldukça düşüktür.

Ekstra Bilgiler ve Diğer Komplikasyonlar

Parotis bezi ameliyatında, ameliyat yapılan bölgede hematom denilen kan pıhtısı toplanması nedeniyle şişme gibi sorunlar yaşanabilir. Bu durumda, ameliyat edilen yerin yeniden açılması gerekebilir. Eğer tükürük bezinin tamamen alınması gerekirse, bu ağız ve boğaz yapısında fizyolojik bozulmaya neden olmaz, çünkü diğer tükürük bezleri fonksiyonları yerine getirebilir. Ameliyat yeri estetik dikişlerle kapatılır ve genellikle 6-7 gün sonra dikişler alınır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Parotis Bezi Tümörü Belirtileri ve Tedavisi

Parotis Bezi Tümörü Belirtileri ve Tedavisi

Testiste Beze Belirtileri ve Tedavisi

Testiste Beze Belirtileri ve Tedavisi

Tiroid Bezi Kilo Yapar mı?

Tiroid Bezi Kilo Yapar mı?

Koltuk Altı Yağ Bezesi Belirtileri ve Tedavisi

Koltuk Altı Yağ Bezesi Belirtileri ve Tedavisi

Çene Altı Tükürük Bezi Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Çene Altı Tükürük Bezi Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi