Koltuk Altı Lenf Bezleri Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
25 Temmuz 2024

Koltuk Altı Lenf Bezleri Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Koltuk Altı Lenf Bezleri

Koltuk altı lenf bezleri, kolun iç kısmından meme çevresine kadar uzanan ve yaklaşık üç ila beş santimetre uzunluğunda nodüller şeklinde bir yapıya sahiptir. Kol altında bulunan bu nodüller bazen şişebilir; bu durum, o bölgedeki lenf bezlerinin bir uyarısıdır ve altında ciddi sıkıntılar olabilir. Koltuk altı lenf bezlerinin durumu fizik muayene ile kontrol edilir. Daha sonra ultrasonografi ile değerlendirilir. Ancak kesin tanı için lenflerin çıkarılıp mikroskop altında incelenmesi gereklidir. Koltuk altı lenf bezlerinin durumu, hastalığın ciddiyetini saptamak için önemlidir.

Koltuk Altı Lenf Bezi Hastalıkları

Koltuk altı lenf bezlerinin şişmesi bir enfeksiyonu işaret edebilir. Eğer koltuk altındaki şişlik sertleşiyor, sıkışıyor ve üzerinde yaralar oluşuyorsa, bu bir iltihap ve enfeksiyon belirtisidir. Eğer koltuk altındaki şişlik bir santimetreden büyükse, bu ciddi rahatsızlıkların bir göstergesi olabilir. Koltuk altı lenf bezleri ciddi rahatsızlıklarda şişer ve boyutları iki katına çıkar. Sadece bir bölgeyi etkileyen şişlik genellikle önemli değildir; fakat şişlik kol altı dokusuna kadar inmişse, hemen bir doktora başvurmak gerekir.

Koltuk altı lenf bezlerinin diğer rahatsızlıkları arasında şunlar bulunur:
  • Enfeksiyonlar
  • İltihaplar
  • Kedi tırnağı hastalığı
  • Lenfanjit
  • Lenfadenit
  • Zona ve suçiçeği

Lenfoma, lösemi, meme kanseri ve akciğer kanseri gibi ciddi hastalıklarda da koltuk altında şişlik oluşabilir. Mantar enfeksiyonları, tifo, kızamık, kabakulak hastalıkları ve aşıları, alerjiler de lenf bezlerini şişirebilir. Ayrıca, koltuk altı bezeleri bölgedeki tüyleri alırken oluşan enfeksiyonlar veya sprey ve deodorantların cilde teması ile de şişebilir.

Koltuk Altı Lenf Bezlerinde Oluşan Vakaların Tedavisi

Koltuk altı lenf bezlerinin şişmesi bir enfeksiyonu işaret edebilir. Eğer koltuk altındaki şişlik sertleşiyor ve üzerinde yaralar oluşuyorsa, bu bir iltihap ve enfeksiyon belirtisidir. Koltuk altında bir santimetreden büyük şişlik var ise, bu ciddi rahatsızlıkların nedeni olabilir. Lenf bezi ciddi rahatsızlıklarda şişer ve boyutları iki katına çıkar. Sadece bir bölgeyi etkileyen bir şişlik varsa, bu genellikle önemli değildir. Koltuk altlarında oluşan şişlikler, küçük bir alanda başlayıp daha sonra büyüyebilir veya şişlik kol altına ve meme dokusuna kadar inmişse, hemen bir doktora başvurmak gerekir.

Uzman doktorlar kol altı şişliklerinde taramalar yapacak ve altında yatan bir rahatsızlık varsa onun tedavisine başlayacaktır. Kadınlarda koltuk altlarından meme dokusuna kadar inen şişlikler, özellikle hamilelik ve emzirme dönemlerinde ortaya çıkabilir. Emzirme dönemi bittikten sonra da şişlik devam ediyorsa doktora başvurulmalıdır. Eğer bakteri ve enfeksiyon nedeniyle beze oluşmuşsa, ağızdan verilen antibiyotiklerle tedavi yapılır. Kanser türü rahatsızlıklarda ise cerrahi müdahale gerekebilir.

Koltuk altında ya da kasıkta sivilceye benzeyen fakat çıban şeklinde ağrılı ve kaşıntılı yaralar, hidradenitis adı verilen hastalığın belirtisidir. Bu hastalık, yağ bezelerinin iltihaplanmasından dolayı kıl çevresinde ve kıl köklerinde sivilce oluşumuna neden olur. Bu sivilceler bulaşıcıdır ve iltihabı bağ dokusuna yayar. Bağ dokularında fistül iltihaplanma, sertlik ve düğümlenme görülür ve sonucunda fibroz oluşur. Oluşan iltihap yağ ve ter bezlerine sıçrar. Bu durum erkek ve kadınlarda aynı oranlarda görülmektedir.

Hekimlerin yaptığı araştırmalarda, bu hastalığı olan kişilerin peynir, et ve et ürünlerini, siyah çay, kahve ve kolalı içecekleri yaklaşık altı ay kadar tüketmemeleri gerektiği belirtilmiştir. Çünkü et ve et ürünleri asidoza sebebiyet vermektedir. Akşam yemeği zamanında az miktarda yoğurt, meyve ya da yeşil salata yenmeli, sebze çorbası içilmelidir. Yüksek oranda vitamin ve mineral tüketilmesi gerekmektedir.

Koltuk altı lenf bezleri, bağışıklık sisteminin bir parçası olduğu için bir enfeksiyon ya da soğuk algınlığı gibi yaygın olarak görülen hastalıklar sebebiyle de şişebilir. Bu nedenle lenf bezlerinin basit bir nedenle mi yoksa lenfoma nedeniyle mi şiştiğini anlamak için doktor kontrolü ve gerekli testler gereklidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Tiroid Bezi Nodülleri

Tiroid Bezi Nodülleri

Tiroid Bezi Kilo Yapar mı?

Tiroid Bezi Kilo Yapar mı?

Haber Bülteni