Lenf Bezleri Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
26 Temmuz 2024

Lenf Bezleri Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Lenf Bezleri

Lenf bezleri, lenf damarları üzerinde bulunan küçük lenfoid oluşumlardır. Bu bezler, vücudun bağışıklık sisteminin önemli bir parçasıdır. Lenf bezleri iki temel bölümden oluşmaktadır: korteks ve medulla. Medulla, lenf bezinin ortasında bulunurken, korteks dış kısmında yer alır. Lenf bezlerinin dış yüzeyi kapsül adı verilen bir zar ile sarılmıştır.

Mikrobik enfeksiyonlar sırasında lenf bezi korteksinde bulunan lenfatik nodüllerin sayısı ve hacmi artar. Bu durum, lenf bezinde şişmeye neden olur. Örneğin, bademcikler bir çeşit lenf bezidir ve üst solunum yolu enfeksiyonlarında uyarıldıkları için şişmeye başlarlar. Mikroplarla savaşabilmek için lenfosit üretirler. Bademciklerde doğal olarak meydana gelen bu olay, insanlar tarafından kötü bir şey oluyormuş gibi algılanabilir.

Lenf bezlerine gelen çok sayıda lenf damarı bulunmaktadır. Lenf damarları, buraya lenf sıvısını ulaştırır. Lenf sıvısı daha sonra medulla bölgesine geçer ve burada bulunan götürücü lenf damarı ile lenf bezinden tekrar ayrılarak kan dolaşımına katılır. Lenf sıvısı, lenf bezine geldiği sırada taşıdığı bazı maddeleri ve lenfosit hücrelerini lenf bezinde bırakır. Böylece lenf sıvısı, dokulardaki bazı bilgileri lenf bezine taşımış olur.

Bu bilgiler, mikroplarla ya da iltihap etkeni olan bazı diğer zararlı etkenlerle ilgilidir. Eğer düşmana ait bilgi ya da işaret varsa, bu kalıntılar lenf sıvısından ayıklanır ve gelen kaynağa göre de lenf bezinde alarm durumuna geçilir. Savaş hazırlığı için lenfosit ve diğer bazı koruyucu hücreler üretilmeye başlanır. Üretilen bu hücreler lenf sıvısına verilir. Lenf sıvısı da az önce bahsettiğimiz götürücü lenf damarları ile "Angulus venosus" noktasında kan dolaşımına katılır. Kan dolaşımına gönderilen savaşçı hücreler, kan yoluyla mikrobun ya da diğer düşmanların bulunduğu bölgeye yol alarak savaş alanına taze kuvvetler olarak giderler.

Lenf bezleri, vücudun neredeyse tamamında bulunmaktadır. Kasıklar, koltuk altları, boyun bölgesi, kulak altı, çene ve daha birçok yerde yer alırlar. Adeta vücudun karakolları gibidirler.

Lenf Bezleri İltihabı ve Tedavisi

Lenf bezlerinde iltihap, virüs ya da bakteri kaynaklı ise ilaç tedavisi sonucunda geçebilir. Örneğin, dişiniz apse yaptığında boynunuzdaki lenf bezleri şişebilir ya da ayağınızdaki bir mantar enfeksiyonunda kasık lenf bezleri şişebilir. Bunlar panik yapılacak durumlar değildir.

Lenf bezlerinde şişme ne zaman 3 cm'yi geçer, 3-4 hafta boyunca geçmez ve lenf bezinin şiştiği bölgenin yakınlarında herhangi bir rahatsızlık yoksa dikkate alınmalıdır. Lenf bezleri çocuklarda daha hassastır. Gelişme çağında değişen bağışıklık sistemi her tehlike gördüğünde alarm verir ve çocukların lenf bezlerini şişirir. Az önce bahsettiğimiz savaşçı hücreler çocuklarda daha aktiftir.

Lenf bezlerinde şişme olduğu takdirde doktorunuza başvurmanız önemlidir. Gereken tetkikleri uyguladıktan sonra size tedavi yolunu söyleyecektir. Geçmiş olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Burçe

26 Temmuz 2024 Cuma

Lenf bezlerimin şişmesi normal mi yoksa ciddi bir şey mi var? ޞişlik 3 cm'yi geçerse ve haftalarca geçmezse ne yapmalıyım?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Burçe,

Lenf bezlerinin şişmesi vücudunuzun bir enfeksiyonla savaştığına işaret edebilir ve genellikle ciddi bir durum değildir. Ancak, şişlik 3 cm'yi geçerse ve birkaç hafta boyunca düzelmezse, bu daha ciddi bir sorunun belirtisi olabilir. Bu durumda bir doktora başvurmanız önemlidir. Doktorunuz gerekli testleri yaparak doğru teşhisi koyabilir ve uygun tedaviyi önerebilir. Sağlığınızı ihmal etmeyin ve mutlaka profesyonel bir görüş alın. Geçmiş olsun.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Tiroid Bezi Nodülleri

Tiroid Bezi Nodülleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bebeklerde Yağ Bezesi Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Yağ Bezesi Belirtileri ve Tedavisi

Tiroid Bezinin Fazla Çalışması

Tiroid Bezinin Fazla Çalışması

Lenf Bezi İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Lenf Bezi İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Başta Yağ Bezesi Belirtileri ve Tedavisi

Başta Yağ Bezesi Belirtileri ve Tedavisi

Ensede Beze Belirtileri ve Tedavisi

Ensede Beze Belirtileri ve Tedavisi